search
Netflix-serie 'Ángel Di María: Romper la Pared': ook het leven van een succesvol profvoetballer kent ups en downs
Recensie

Netflix-serie 'Ángel Di María: Romper la Pared': ook het leven van een succesvol profvoetballer kent ups en downs

De veelvoudig Argentijns international geeft een eerlijk inkijkje in wat velen zullen beschouwen als de ultieme jongensdroom.

Regie: Andy Roth | Afleveringen: 3 | Speelduur: 54-57 minuten | Jaar: 2024

Het leven gaat niet over rozen, zelfs niet als je een succesvol profvoetballer bent. Fans die je ooit de hemel in prezen, kunnen je ineens het licht in de ogen niet meer gunnen, resulterend in publiekelijke schofferingen en vernederingen. Wanneer alles afhangt van je prestaties op het veld, zorgt dat voor een onmenselijke druk.

De profcarrière van veelvoudig Argentijns international Ángel Di María kende een razendsnelle start, waarna hij speelde voor de grootste clubs van Europa. Maar behalve een goedgevulde prijzenkast heeft hij ook periodes van tegenslagen. Ángel Di María: Romper la Pared geeft een eerlijk inkijkje in een leven waar bijna ieder jongetje van droomt.

De uitgebreide gesprekken met de familie van Di María zorgen voor ontroerende momenten. De makers hebben duidelijk een veilige sfeer gecreëerd, wat resulteert in openhartige antwoorden van de geïnterviewden. Zo vertelt Di María's vader over de twijfels die hij had toen de carrière van zijn zoon een vlucht nam. We zien een geëmotioneerde vader die vertelt over de angst zijn zoon kwijt te raken aan een wereld die een ongekende discipline vraagt. Deze twijfels blijken gerechtvaardigd wanneer de band tussen vader en zoon voor een paar jaar op een laag pitje komt te staan.

De voetballer zelf maakt in de interviews een wat terughoudende indruk. Al snel komen we erachter dat dit niet komt door desinteresse of schaamte; Di María is simpelweg een schoolvoorbeeld van een introvert persoon. Hij weegt zijn woorden zorgvuldig af, wat leidt tot stiltes die normaliter zouden verdwijnen in de montage. Het valt te prijzen dat hij genoeg tijd in beeld krijgt, ondanks zijn stille karakter. Zijn woorden voelen oprecht en met wijsheid gekozen.

Het is betoverend om Di María als klein jochie te zien voetballen. Ondanks een veel te groot tenue en een slecht veld met hobbels en een doelnet vol gaten speelt de jongen de sterren van de hemel. In zijn tijd bij de Argentijnse amateurclub Rosario Central is het talent al snel te zien. Zijn tegenstanders staan vol verbazing aan het gras genageld wanneer Di María met een buitengewone techniek al zijn tegenstanders wegspeelt. Deze jeugdbeelden afwisselen met die van zijn tijd bij Real Madrid werkt bijzonder goed.

De documentaire legt een hoop pijnpunten in de moderne voetbalwereld bloot, zoals hoe fanatieke supporters nogal eens vergeten dat voetballers ook maar gewoon mensen zijn met eigen levens en gevoelens. Zo wordt Di María publiekelijk fors bejegend wanneer het even tegen zit. Het is schrijnend hoe de persoonlijk de kritiek aan hem is gericht, vooral omdat hij al langer onzeker is over zijn veiligheid. Het is goed dat dit wordt belicht in een documentaire die waarschijnlijk veel bekeken zal worden door dergelijke fanatieke voetballiefhebbers.

De jongensdroom eindigt met het winnen van de Copa América met Argentinië: het enige succes dat nog ontbrak in een glansrijke carrière. Het optimistische einde staat symbool voor de houding van Di María, die ondanks enkele moeilijke periodes altijd een positieve houding behield. Nu veel legendes uit de voetbalwereld aan het eind van hun carrière zitten is het afwachten tot een nieuw voetbalwonder zich meldt. Deze documentaire voedt ongetwijfeld de droom die veel jongens en meisjes koesteren.



Ángel Di María: Romper la Pared is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Ángel Di María: Romper la Pared te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen