search
Deze sportserie met een score van 8,7 op IMDb ken je waarschijnlijk niet
Series / Specials

Deze sportserie met een score van 8,7 op IMDb ken je waarschijnlijk niet

'Friday Night Lights' werd geïnspireerd door het gelijknamige non-fictieboek, dat al in 2004 verfilmd werd.

Als er een sportserie is die je gezien moet hebben, dan is dat Friday Night Lights. De serie werd ontwikkeld door Peter Berg en geïnspireerd door het gelijknamige non-fictieboek uit 1990 van H.G. Bissinger, dat door Berg werd verfilmd in 2004 onder dezelfde naam.

Friday Night Lights heeft een ensemblecast onder leiding van Kyle Chandler en Connie Britton, die respectievelijk de middelbare school footballcoach Eric Taylor en zijn vrouw Tami Taylor, een schoolmedewerker, vertolken.

Verhaal


De serie volgt een middelbare school footballteam in het fictieve stadje Dillon, een kleine, hechte gemeenschap in het landelijke West-Texas. De hoofdcast bestaat uit personages die betrokken zijn bij het footballteam en de middelbare school.

Friday Night Lights gebruikt het decor van een klein stadje om veel hedendaagse problemen in de Amerikaanse cultuur aan te kaarten, zoals gezinswaarden, schoolfinanciering, racisme, middelenmisbruik, abortus en het gebrek aan economische kansen.

Serie redden


Friday Night Lights ging in première in 2006 en werd twee seizoenen uitgezonden op NBC. Hoewel de serie veel lof kreeg van critici en een gepassioneerde fanbase had, kampte het met lage kijkcijfers en dreigde het na het tweede seizoen te worden geannuleerd.



Om de serie te redden, sloot NBC een deal met DirecTV om drie extra seizoenen te coproduceren. Elk van de volgende seizoenen ging in première op DirecTV's 101 Network, met heruitzendingen op NBC enkele maanden later. De serie eindigde uiteindelijk in 2011, na vijf seizoenen.

Kritisch succes


Hoewel Friday Night Lights nooit een groot publiek bereikte, werd het een kritisch succes en geprezen om zijn realistische weergave van het leven in Midden-Amerika en de diepgaande verkenning van de hoofdpersonages.



Zo heeft de serie een mooie score van 8,7 op 10 op IMDb en staat het op de 116e plaats in hun lijst van best beoordeelde televisieseries. Ook op Rotten Tomatoes heeft de serie een hoge score van 97% met de laatste drie seizoenen die zelfs een perfecte score van 100% hebben.

Prijzen


Friday Night Lights won ook tal van prijzen, zoals onder andere een Peabody Award, een Humanitas Prize en meerdere technische Primetime Emmy Awards. Tijdens de Primetime Emmy Awards van 2011 werd de serie genomineerd voor Beste Dramaserie. Chandler en Britton ontvingen meerdere nominaties voor de prijzen van Beste Acteur en Beste Actrice in een dramaserie en wonnen allebei een Emmy in 2011.



Wil je Friday Night Lights zien? De serie is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen