search
Deze anthologieserie als 'Black Mirror' en 'AHS' was geen succes, maar is zeker de moeite waard
Series / Specials

Deze anthologieserie als 'Black Mirror' en 'AHS' was geen succes, maar is zeker de moeite waard

Elke aflevering van 'Darkroom' bevatte twee of meer verhalen met telkens een nieuwe cast.

Anthologieseries hebben in de afgelopen tien jaar een comeback gemaakt dankzij titels zoals American Horror Story, Fargo, True Detective en Black Mirror. Maar een tijdlang waren ze uit de gratie geraakt, met hun hoogtijdagen in de jaren 80.

Hoewel de meeste mensen de grotere successen herinneren, zoals Tales from the Crypt en Faerie Tale Theatre, waren er ook verschillende andere pogingen om te profiteren van wat toen een bloeiend genre was, die nooit de kans kregen om te groeien.

James Coburn


Een van die anthologieseries uit de jaren 80 die minder bekend was, is Darkroom. Het werd geproduceerd door Universal Television en werd uitgezonden op ABC van 1981 tot 1982. Elke aflevering van 60 minuten bevatte twee of meer verhalen van verschillende lengtes, met telkens een nieuw verhaal en een nieuwe cast.

De verbindende segmenten in elke aflevering werden gepresenteerd door James Coburn. Onder de acteurs die in de serie verschenen, waren onder andere Esther Rolle, Helen Hunt, Claude Akins, Richard Anderson, Lawrence Hilton-Jacobs, Carole Cook, David Carradine, Billy Crystal, Pat Buttram, Brian Dennehy, Lawrence Pressman, Dub Taylor, Rue McClanahan, Lloyd Bochner, Ronny Cox, R.G. Armstrong, Jack Carter en June Lockhart.

Thriller


Elk verhaal heeft een onverwachte en verrassende wending aan het einde. De titelreeks begon met een camera die door de gangen van een huis beweegt naar een donkere kamer met veilig licht in een kruipruimte onder de trap. Tijdens deze beweging was Coburn's stem te horen.



Met slechts 16 segmenten verspreid over zeven afleveringen, koos Darkroom voor de thrillerroute, een van de populairdere invalshoeken voor een anthologieserie. De destijds populaire horrorregisseurs Rick Rosenthal (Halloween II) en Paul Lynch (Prom Night) droegen eraan bij.

Kijken?


In een retrospectieve recensie verklaarde Decider dat Darkroom in 2020 "nog steeds behoorlijk eng was" - een groot compliment, gezien het feit dat horror, vooral tv-horror, vaak veroudert als het gaat om het vermogen om jaren later nog steeds schrikreacties op te roepen.



Darkroom is nu dus nog steeds de moeite om te bekijken, hoewel het toen niet zo'n succes was. De serie is momenteel wel niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

Lees ook
What's in a name? Waarom heet 'Black Mirror' eigenlijk 'Black Mirror'?
Waarom heet de serie 'Black Mirror' nu eigenlijk 'Black Mirror'?... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Lijkt deze serie jou iets?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen