search
Hilarische Britse komedieserie werd een film: kijk de oorspronkelijke serie nog eens
Series / Specials

Hilarische Britse komedieserie werd een film: kijk de oorspronkelijke serie nog eens

Deze serie begon als een sketch en kreeg een iconische status in de Britse tv-geschiedenis.

In de jaren 90 was de komedieserie Absolutely Fabulous, ook wel Ab Fab genoemd, een begrip. Patricia "Patsy" Stone (Joanna Lumley) en Edina "Eddie" Monsoon (Jennifer Saunders) werken in de modewereld van Londen. De twee vrouwen zijn van middelbare leeftijd en hebben hun beste tijd eigenlijk al gehad. Dit willen geen van beiden weten, en ze gedragen zich nog steeds als tieners.

Het idee voor de serie ontstond toen Jennifer Saunders samen met Dawn French een sketch had in hun televisieprogramma French and Saunders. Hierin speelde het tweetal een moeder en haar dochter, waarbij de moeder zich als een puber gedraagt en de dochter voor de nodige verplichtingen opdraait. In de serie werd dit Eddie's dochter Saffron "Saffie" Monsoon (Julia Sawalha). Een disfunctioneel huishouden was hiermee een feit.

Rechtstreeks vervolg


Patsy en Eddie nemen het er goed van en hun avonturen zijn gelardeerd met sigaretten, champagne en recreatieve drugs. Eddie heeft een eigen pr-bureau en Patsy een baan als moderedacteur, maar het wordt nooit duidelijk wat haar taakomschrijving is. De vriendinnen lopen de jet set af op zoek naar cliënten, en daarnaast doen ze er alles aan om maar relevant te blijven, ook al is die tijd allang voorbij.

De scherpe oneliners van Patsy en de puberale fratsen van Eddie zorgen voor veel vermaak. Absolutely Fabulous liep gedurende vijf seizoenen (1992 -1995) en werd in 1996 afgesloten met een dubbele aflevering. Het bleef hierna lange tijd stil rond het tweetal, totdat er in 2016 een vervolgfilm uitkwam: Absolutely Fabulous: The Movie. Deze biedt een rechtstreeks gevolg op de avonturen van Patsy en Eddie. Ook de film is volledig door Jennifer Saunders geschreven.

Terugkeer?


Na het uitkomen van de film gaf Saunders aan dat ze geen nadere plannen had wat Absolutely Fabulous betreft, maar sindsdien lijkt de comédienne van gedachten veranderd. In 2023 berichtte EW dat Saunders bezig was aan een spin-off van Absolutely Fabulous. De grappen zullen wel wat milder worden, aangezien de tijden zijn veranderd. Saunders zei hierover het volgende tegen Woman and Home: "Ik denk dat het komedievak is veranderd door de veranderde maatschappij. De meeste komieken zullen bepaalde grappen nu eenmaal niet meer maken".



Absolutely Fabulous is momenteel niet in Nederland te streamen, wel kun je de dvd-box in diverse webwinkels aanschaffen. Absolutely Fabulous: The Movie kun je bekijken op Disney+.

Lees ook
Dit is de best bekeken Netflix-komedieserie wereldwijd: Maar komt er wel een vervolg?
Inmiddels zijn we al een tijdje verder, wanneer kunnen we het vervolg eigenlijk verwachten?... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Fan van Absolutely Fabulous?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen