search
Deze Roemeense misdaadserie met 8,7 op IMDb is zeker de moeite waard
Series / Specials

Deze Roemeense misdaadserie met 8,7 op IMDb is zeker de moeite waard

'Umbre' is de eerste originele serie van HBO Europe die in de Verenigde Staten werd uitgezonden.

Wil je eens een misdaadserie bekijken van een totaal ander land? Dan is de Roemeense serie Umbre de moeite waard. Het liep van 2014 tot 2019, over drie seizoenen en met in totaal 21 afleveringen.

Umbre werd geproduceerd door HBO Europe en geregisseerd door Bogdan Mirică en Igor Cobileanski. Het is de eerste originele serie van HBO Europe die in de Verenigde Staten werd uitgezonden en de eerste televisieserie die is vertoond op het Transilvania International Film Festival.

Verhaal


Umbre volgt Relu (Șerban Pavlu), een handlanger voor een kleine Roemeense maffiabaas (Doru Ana), terwijl hij worstelt om zijn familie in het ongewisse te houden over zijn werk. Geen van de werelden (familie en maffia) waarin hij zich bevindt, weet iets van elkaar. Relu slaagt erin om alles onder controle te houden, maar niet voor lange tijd.

Nadat hij per ongeluk een man doodt, probeert hij te ontsnappen uit de onderwereld, maar hij vindt geen uitweg. Dag na dag worden de geheimen die hij verborgen houdt steeds zwaarder en beginnen de leugens één voor één aan het licht te komen. Naast Pavlu en Ana spelen ook Maria Obretin, Ștefan Velniciuc, Andreea Vasile, Dan Hurduc, Mădălina Craiu, Gabriel Huian, Sergiu Costache en Dorel Vișan mee in de serie.

Groot succes


Het eerste seizoen van Umbre is gebaseerd op de Australische komedieserie Small Time Gangster, terwijl het tweede seizoen volledig origineel is. Er was bijna drie jaar tussen seizoen één en twee, omdat regisseur Mirica zijn debuut speelfilm Dogs regisseerde, die in 2016 een prijs won op het Cannes Un Certain Regard.



Umbre was een groot succes, niet enkel in Roemenië. Zo werd het uitgebracht in 19 verschillende Europese landen en werd het ook uitgezonden in de VS. Op IMDb heeft de serie ook een mooie score van 8,7 op 10 en staat het op de 243e plaats in hun lijst van best beoordeelde televisieseries.

Kijken?


In Nederland werd Umbre niet uitgezonden en de serie is op dit moment ook niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen