search
Ken jij die opvallende studente 'Lindsay' uit de jaren 90-serie 'Freaks and Geeks' nog?
Series / Specials

Ken jij die opvallende studente 'Lindsay' uit de jaren 90-serie 'Freaks and Geeks' nog?

Linda Cardellini speelde haar eerste grote rol in 'Freaks and Geeks' als Lindsay Weir.

Hoewel de serie Freaks and Geeks kortstondig was en na één seizoen werd geannuleerd, wordt het wel beschouwd als een van de beste series aller tijden. Het was ook het begin van een mooie carrière voor verschillende castleden. Zo lanceerde het de carrière van onder andere Linda Cardellini. Hoe gaat het nu eigenlijk met haar?

Cardellini maakte haar eerste grote doorbraak in 1996 als Sarah in de kinderserie Bone Chillers. Daarna maakte ze gastoptredens in programma's zoals Step by Step, Clueless en 3rd Rock from the Sun. Ze speelde ook Lauren in Boy Meets World, het meisje dat tussen het koppel van de serie kwam.

Freaks and Geeks


Cardellini boekte uiteindelijk haar eerste grote succes toen ze een van de hoofdrollen kreeg in Freaks and Geeks, die liep van 1999 tot 2000. Ze speelde Lindsay Weir, een excellente studente die zich in een identiteitscrisis bevond. Haar rol in Freaks and Geeks lanceerde haar carrière, ondanks dat de serie na één seizoen al geannuleerd werd.

Cardellini speelde daarna in tal van films en series. Zo was ze in 2002 te zien als Velma in de live-actionverfilming van Scooby-Doo, een rol die ze opnieuw vertolkte in Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed in 2004. In 2003 voegde ze zich bij de cast van het ziekenhuisdrama ER als Samantha "Sam" Taggart, een vrije geest en verpleegster. Cardellini speelde zes seizoenen mee in ER tot de seriefinale in 2009.

Mad Men en Bloodline


In 2013 werd Cardellini gekozen om de rol van Sylvia Rosen te spelen, de geliefde van Don Draper, in de populaire serie Mad Men. Ze verscheen in negen afleveringen van de serie en dat tot 2015. Voor deze rol ontving ze een Emmy-nominatie in de categorie Outstanding Guest Actress in a Drama Series.



In 2014 was ze ook even te zien in het derde seizoen van New Girl als Abby Day, de oudere zus van hoofdpersonage Jess. Vanaf 2015 voegde ze zich bij Kyle Chandler in de Netflix-dramaserie Bloodline, waarin ze de rol van Meg Rayburn speelde. De serie werd in 2016 geannuleerd en eindigde na het derde seizoen.

Dead to Me en MCU


Vanaf 2019 was Cardellini te zien naast Christina Applegate in de Netflix-serie Dead to Me. Ze speelde de rol van Judy Hale, een van de hoofdpersonages in de serie. Judy wordt bevriend met Jen (Applegate) nadat ze elkaar ontmoeten in een rouwgroep. Voor haar optreden in Dead to Me ontving Cardellini lovende kritieken en een nominatie voor de Primetime Emmy Award voor Outstanding Lead Actress in a Comedy Series.



Ze is ook een van de acteurs die in verschillende MCU-projecten heeft gespeeld. Zo speelt Cardellini de rol van Laura Barton - de vrouw van Clint Barton alias Hawkeye - in Avengers: Age of Ultron (2015), Avengers: Endgame (2019) en de miniserie Hawkeye (2021). Daarnaast zorgde ze ook voor de stem en motion capture voor Lylla in Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023). Daarmee is ze een van de weinige actrices die twee verschillende personages speelt in het MCU.

Andere films


Naast Velma te spelen in twee Scooby-Doo-films en in verschillende MCU-films, was Cardellini ook te zien in tal van andere bekende films. Zo speelde ze onder meer in Legally Blonde (2001), Brokeback Mountain (2005), Daddy's Home (2015) en het vervolg Daddy's Home 2 (2017), The Founder (2016), Green Book (2018), A Simple Favor (2018), The Curse of La Llorona (2019) en Capone (2020).



Hawkeye en Guardians of the Galaxy Vol. 3 zijn voorlopig de laatste twee projecten waarin Cardellini heeft gespeeld, maar er staan al tal van andere projecten op haar planning. Zo zal ze te zien zijn in de serie No Good Deed, die op Netflix zal verschijnen. Het is bedacht door Liz Feldman, die ook Dead to Me maakte.

Toekomt


Daarnaast zal Cardellini ook te zien zijn in een aantal nieuwe films. Zo speelt ze in Nutcrackers naast Ben Stiller. Deze film opende het filmfestival van Toronto dit jaar en verschijnt binnenkort. Volgend jaar komt ook de film Nonnas uit waarin ze speelt.




Er wordt nu ook gewerkt aan de film Way of the Warrior Kid, geregisseerd door McG en geschreven door Will Staples. De film is gebaseerd op de kinderroman Way of the Warrior Kid: From Wimpy to Warrior the Navy SEAL Way uit 2017, geschreven door Jocko Willink. De hoofdrol wordt gespeeld door Chris Pratt, die ook als producent optreedt, samen met onder andere Cardellini.

Kijken?


We zullen Cardellini de volgende jaren dus nog vaak zien op zowel het grote als kleine scherm. Je kan haar natuurlijk altijd zien in de verschillende films en series waarin ze gespeeld heeft. Freaks and Geeks is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar de andere series kan je wel terugvinden.




Zo kan je Mad Men bekijken op Netflix en Prime Video, Bloodline en Dead to Me vind je terug op Netflix en de verschillende MCU-projecten waarin ze speelde, zoals Hawkeye, kan je bekijken op Disney+.

Lees ook
De 10 beste series uit de jaren 90: van 'The X-Files' tot 'ER'
Er was in de jaren 90 voor iedereen wat wils van series.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij het enige seizoen van Freaks and Geeks gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen