search
De Britse hitserie 'Peaky Blinders' klopt historisch voor geen meter
Series / Specials

De Britse hitserie 'Peaky Blinders' klopt historisch voor geen meter

De makers hebben zich de nodige vrijheden veroorloofd bij het creëren van dit verhaal.

Na een succesvolle zes seizoenen kwam er in 2022 een einde aan het misdaaddrama Peaky Blinders. Thomas "Tommy" Shelby's (Cillian Murphy) verhaal als hoofd van een criminele organisatie in Birmingham in de jaren 20 en 30 leek definitief afgerond. Bedenker Steven Knight raakte echter geïnspireerd en er komt een vervolgfilm, waarin Murphy terugkeert als Tommy.

Qua historische gebeurtenissen, waarop Knight zijn verhaal baseerde, klopt er echter maar weinig van het verhaal. Zoals wel vaker het geval is, worden er keuzes gemaakt om creatieve redenen. Dit heeft een boeiende serie opgeleverd, maar deze verschilt in meerdere opzichten van de werkelijkheid. Hieronder lees je wie de "echte Peaky Blinders" waren, waar hun handel uit bestond en wie "de echte Tommy Shelby" was.

Stijl


Rond 1870 was de situatie in Engeland in economisch opzicht zwaar: jonge mannen uit de arbeidersklasse hadden weinig mogelijkheden en hielden zich bezig met criminaliteit. Ze waren behoorlijk agressief en hielden zich bezig met overvallen, chantage en zelfs moord. Er ontstonden groepen bendes, die collectief 'peaky blinders' werden genoemd. Er was dus niet een specifieke organisatie die zich zo noemde.

De term 'peaky blinders' refereert aan de kledingstijl van deze jeugdbendes. Ze liepen er flitsend bij, met de petten die in een punt bovenop eindigden ('peaky' betekent 'spits') en de hippe stijl kreeg de naam 'blinders' (verblindend). De Peaky Blinders die we in de serie zien zijn als groep gebaseerd op de bendes die vooral in Birmingham en omstreken bekend waren.

Nooit groot


Het personage van Tommy is waarschijnlijk gebaseerd op Thomas Gilbert, een kleine crimineel die een been miste en veroordeeld werd vanwege oplichting. De bende waar hij mee werkte werd nooit groot, zoals dit in Peaky Blinders het geval was. Thomas Gilbert werd dus het verzonnen personage Tommy Shelby, maar frappant genoeg is een belangrijke concurrent van "de echte Tommy" wel in de serie te zien. Dit is Charlie Kimber, die in werkelijkheid de grote baas was van de Birmingham Boys. Deze criminele organisatie strekte zich uit van het noorden van Engeland tot aan Londen. In 1910 werd de groep van "de echte Tommy" overgenomen door de Birmingham Boys.



In de serie loopt het verhaal duidelijk anders. Tommy en de Peaky Blinders worden grote spelers en Billy is in eerste instantie lid van de Peaky Blinders. Hij vertrekt later naar de Birmingham Boys. Hij is Tommy's grootste rivaal in de serie, wat in dramatich opzicht een goede aanpassing is. Ook Charles "Darby" Sabini (Noah Taylor) heeft echt bestaan. Hij runde afpersingspraktijken bij de paardenrennen in het zuiden van Engeland. In werkelijkheid was de Sabini Bende een grote concurrent van de Birmingham Boys.

Feiten en fictie


De echte bendes verdwenen rond het begin van de 20e eeuw. Deze jonge mannen groeiden op en vonden een weg in het leven: de Peaky Blinders in de serie beginnen dus op het moment dat de "echte Peaky Blinders" eindigden. Het verhaal van de serie is duidelijk een mengeling van feiten en fictie, waarbij de keuze voor het aanpassen van bepaalde verhoudingen de serie alleen maar ten goede is gekomen. Door van de Peaky Blinders een georganiseerde misdaadfamilie te maken, die de maatschappelijke ladder beklimt, krijgt de kijker naast een spannend verhaal ook een goed beeld van een boeiende periode uit de geschiedenis.



Kijk Peaky Blinders op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen