search
De orcs zijn in 'The Rings of Power' totaal veranderd
Series / Specials

De orcs zijn in 'The Rings of Power' totaal veranderd

Deze antagonisten worden in de serie op een totaal andere manier neergezet.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De strijd is in The Rings of Power losgebarsten, nadat eerder Sauron (Chralie Vickers) zijn ware gezicht liet zien. Een epische strijd in de zesde aflevering van de fantasyserie laat de aanval zien op Eregion, waar de meestersmid Celebrimbor (Charles Edwards) woont. De makers hebben echter een onverwachte draai gegeven aan het bronmateriaal.

Hier is namelijk te zien dat de orcs degenen zijn die het rijk aanvallen, in plaats van Sauron en zijn handlangers, zoals dit in Tolkiens werk het geval is. De orcs worden niet als ondubbelzinnige slechteriken neergezet in The Rings of Power. Deze groep wordt op een dubbelzinnige manier neergezet waardoor je je afvraagt wat hun plaats is binnen de mythologie.

Ontvoerd


In 'De Silmarillion', waarin de legendes van Midden-aarde verzameld zijn voor de strijd om de Ene Ring, wordt verteld hoe de orcs zijn ontstaan. In het boek wordt uitgelegd dat de orcs in de Eerste Era zijn ontstaan, maar dat niet helemaal zeker is hoe dit is gebeurd. Een versie van het verhaal is dat Morgoth meerdere Elfen ontvoerde en deze vervolgens martelde en vervormde totdat zij in orcs veranderden.

Wat wel zeker is, is dat Tolkien de orcs zag als symbolen voor misbruik van technologie en het streven naar technologische perfectie. In zijn werk is de schrijver echter nooit helemaal helder over de manier waarop orcs leven en zich voortplanten. In 'De Silmarillion' is bijvoorbeeld te lezen dat orcs zich voortplanten, net zoals de andere rassen in Midden-aarde. In 'In de Ban van de Ring' wordt echter gesproken over het 'kweken' van orcs, die ook wel Uruk-hai worden genoemd. In de trilogie worden deze wezens omschreven als een kruising tussen orcs en mensen. Dit suggereert de corruptie van dit ras door Sauron.

Dubbelzinnigheid


The Rings of Power kiest ervoor om de orcs niet als uitgesproken antagonisten neer te zetten. Hoewel de orcs Eregion aanvallen, doen zij dit is om Sauron tegen te houden. Hoewel dit ras in de toekomst wel degelijk aan de kant van Sauron staat, is dit in de Tweede Era dus nog niet het geval. De orcs, ook wel bekend als de Uruk, zijn op hun eigen manier bezig met de toekomst van Midden-Aarde en willen niet dat deze door Sauron bepaald wordt. Ook is in de serie een baby orc te zien, wat suggereert dat ze samenleven op een manier die in lijn is met de rest van Midden-aarde. De aparte portrettering van de orcs put uit het originele werk van Tolkien maar geeft hier een dusdanige draai aan dat er een bepaalde dubbelzinnigheid ontstaat.



The Rings of Power kun je zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen