search
Slechter dan deze scifi-serie wordt het waarschijnlijk niet: nu lachen we de serie compleet uit
Series / Specials

Slechter dan deze scifi-serie wordt het waarschijnlijk niet: nu lachen we de serie compleet uit

'Manimal' was een grote flop en eindigde na acht afleveringen.

Het idee dat een man kan veranderen in een dier is niet zo slecht. Zo heb je onder andere Beast Boy uit DC die dat kan. In de jaren 80 dachten ze dat het een goed idee was om een serie te maken over een man die kan veranderen in een dier, maar uiteindelijk eindigde dat in een flop.

Deze serie is Manimal, een scifi-serie gemaakt door Glen A. Larson en Donald R. Boyle. De serie werd uitgezonden op NBC van 30 september tot 17 december 1983. Simon MacCorkindale speelt de hoofdrol in de serie naast onder andere Melody Anderson, Michael D. Roberts en Reni Santoni.

Verhaal


De serie draait om het personage Jonathan Chase (MacCorkindale), een man die van gedaante kan veranderen en zichzelf in elk dier kan veranderen dat hij kiest. Hij gebruikt deze gave om de politie te helpen misdaden op te lossen.

In elke aflevering, behalve de pilot, reciteert acteur William Conrad de openingsvertelling waarin hij vertelt over het rijke leven van Jonathan Chase in het heden en zijn vroege dagen in Afrika met zijn missionarisvader.

Kleding


Hoewel Jonathan de mogelijkheid had om in elk dier te veranderen, veranderde hij in bijna elke aflevering in een havik en een zwarte panter. Daarnaast was er ook veel te doen rond de kleding van Chase tijdens de transformatie: hij droeg doorgaans een driedelig pak en stropdas, en de kijker zag hoe deze van hem afscheurden terwijl hij in een dier veranderde.



Zodra de transformatie voltooid was, was er echter geen spoor meer te zien van de verscheurde kleding. Even later veranderde hij terug in menselijke vorm met zijn kleding volledig hersteld, zelfs als hij bewusteloos was geweest.

Flop


Manimal werd geprogrammeerd tegenover de zeer populaire soap Dallas, waardoor het weinig kijkers had. De pilot werd uitgezonden op 30 september 1983 en twee weken later ging de serie zelf in première, maar na slechts vier reguliere afleveringen werd een onderbreking geplaatst, waarbij de productie op dat moment werd stopgezet.



De serie keerde een maand later terug, waarbij de drie reeds geproduceerde resterende afleveringen werden uitgezonden, voordat het officieel werd geannuleerd na acht afleveringen vanwege lage kijkcijfers.

Crossover


Manimal ontving negatieve recensies van critici en heeft een score van 22% op Rotten Tomatoes. John Javna's boek The Best of Science Fiction TV nam Manimal op in de lijst van de slechtste sciencefictionprogramma's aller tijden.



Larson, de bedenker van Manimal, bracht het personage Jonathan Chase kort terug voor een crossover met zijn serie uit de jaren '90 Night Man. In 2012 waren er ook plannen om een film te maken gebaseerd op Manimal, maar we zijn tien jaar later en er er nog steeds geen nieuws of de film daadwerkelijk gemaakt zal worden.

Kijken?


Wil je Manimal zien? Je kan de serie niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen