search
Tony Soprano was stapelverliefd op zijn psychiater in 'The Sopranos': hoe is het nu met 'Jennifer Melfi'?
Series / Specials

Tony Soprano was stapelverliefd op zijn psychiater in 'The Sopranos': hoe is het nu met 'Jennifer Melfi'?

Psychiater Jennifer Melfi werd in 'The Sopranos' gespeeld door Lorraine Bracco.

The Sopranos is nog steeds een van de beste series ooit gemaakt. In de serie volgen we maffiabaas Tony Soprano. Hij gaat in de serie vaak naar een psychiater, namelijk Jennifer Melfi, die gespeeld wordt door Lorraine Bracco. Hoe gaat het nu met haar?

Bracco verhuisde in 1974 van de VS naar Frankrijk, waar ze een fotomodel werd voor Jean-Paul Gaultier. Ze woonde daar ongeveer een decennium. Terwijl ze nog aan modellenwerk deed, werd Bracco benaderd door Marc Camoletti, die haar een grote rol aanbood in de verfilming van een van zijn toneelstukken, Duos sur canapé (1979).

Voor het geld


Bracco kon zich niet voorstellen dat ze actrice zou kunnen worden en weigerde aanvankelijk om in Duos sur canapé te spelen. Uiteindelijk maakte ze de film, maar vond de ervaring "saai" en haar optreden "vreselijk." Desondanks speelde ze nog ondersteunende rollen in twee andere Franse films "voor het geld."

In de jaren 80 werkte ze als dj voor Radio Luxembourg. Ze verscheen ook als de gijzelaar van Paul Guilfoyle in het eerste seizoen van de serie Crime Story, in de aflevering Hide and Go Thief. Haar zus Elizabeth speelde een serveerster in een koffieshop in de pilotaflevering van de serie en de twee zussen zouden later opnieuw in dezelfde serie verschijnen.

Doorbraak


Uiteindelijk gaf de Italiaanse regisseur en romanschrijver Lina Wertmüller Bracco een kleine rol in de film Camorra. Deze ervaring inspireerde Bracco om een carrière in het acteren na te streven. Haar grote doorbraak kwam toen ze de rol van Karen Hill kreeg in Goodfellas (1990) van Martin Scorsese.



Ze ontving een Oscar-nominatie en Golden Globe-nominatie voor haar rol in de film. Daarna volgde de ene film na de andere, zoals Switch (1991), Medicine Man (1992), Hackers (1995) en Riding in Cars with Boys (2001). Haar grootste rol zou echter in 2006 komen wanneer ze de rol van Jennifer Melfi kreeg in The Sopranos.

Jennifer Melfi


Tijdens het auditieproces voor The Sopranos wou bedenker David Chase dat Bracco auditie zou doen voor de rol van Carmela Soprano. Bracco had echter het scenario gelezen en voelde zich aangetrokken tot de rol van psychiater Jennifer Melfi, omdat ze iets anders wilde proberen en vond dat de rol van de hoogopgeleide Dr. Melfi een grotere uitdaging voor haar zou zijn. Bracco was zo overtuigd van haar vermogen en verlangen om de rol te spelen dat ze een ontmoeting regelde met Chase en hem overhaalde haar een kans te geven als Melfi.



Uiteindelijk speelde ze de rol van Dr. Melfi gedurende de zes seizoenen van The Sopranos, die liep van 1999 tot 2007. De rol leverde haar drie opeenvolgende nominaties op bij de Emmy Awards in 1999, 2000 en 2001, en bij de Golden Globe Awards in 2000, 2001 en 2002. Ze werd opnieuw genomineerd bij de Emmy Awards van 2007 voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Top Chef


In The Sopranos mocht Bracco opnieuw spelen met haar zus, die ook te zien is in de serie. Ze was toen te zien in acht afleveringen als Marie, de vrouw van Vito Spatafore. Sinds haar rol in The Sopranos is Bracco de eigenaar van Bracco Wines.



Haar wijnlijn werd gepresenteerd in de finale van seizoen 1 van Top Chef in 2006. Ze verscheen als gastjurylid voor de tweedelige finale van de serie en als speciaal jurylid in Top Chef: All-Stars, in de aflevering waarin Italiaanse keuken centraal stond. Bracco verscheen ook in een aflevering van seizoen 6 van Throwdown! with Bobby Flay, als gastjurylid voor de ravioli-wedstrijd.

Verdere carrière


Van 2010 tot 2016 speelde Bracco mee in het misdaaddrama Rizzoli & Isles als Angela Rizzoli, de moeder van hoofdpersonage Jane Rizzoli, gespeeld door Angie Harmon. Ze verscheen in alle 105 afleveringen van de serie gedurende de zeven seizoenen.



Vanaf 2016 had Bracco een terugkerende rol als Toni in de komedieserie Dice en in 2017-2018 had ze een terugkerende rol in vijf afleveringen als burgemeester Margaret Dutton in de politiedramaserie Blue Bloods. Van 2019 tot 2023 was ze te zien als de moeder van het hoofdpersonage in Jerk.

Films en toekomst


In 2022 werkte Bracco mee aan de live-actionremake van Pinocchio, waarin ze de stem van Sofia de Meeuw insprak. In 2023 speelde Bracco in Waheed AlQawasmi's debuutfilm Jacir als Meryl, een aan opioïden verslaafde buurvrouw van een Syrische vluchteling die in armoede leeft in Memphis, Tennessee. Haar emotioneel geladen optreden werd geprezen als "haar beste prestatie sinds Goodfellas."




Het voorlopig laatste project waarin ze verscheen is The Union, die eerder dit jaar uitkwam. En sinds deze maand kan je haar ook zien in de documentaire Wise Guy David Chase and The Sopranos. Daarnaast staan er vier films gepland waarin Bracco zal spelen: Monster Summer, die binnenkort uitkomt, Nonnas die gepland staat voor volgend jaar, en Rich Flu en The Mother, the Menacer, and Me, die nu nog in ontwikkeling zijn.

Kijken?


Wil je Bracco zien in The Sopranos? Je kan de serie bekijken op HBO Max. Je kan haar ook zien in Rizzoli & Isles, die te vinden is op Prime Video, en in haar voorlopig laatste rol in The Union, die te vinden is op Netflix. De tweedelige documentaire Wise Guy David Chase and The Sopranos kan je bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen