search
In de jaren-70 was 'M*A*S*H' een enorme hit: maar dit weet niemand
Series / Specials

In de jaren-70 was 'M*A*S*H' een enorme hit: maar dit weet niemand

'M*A*S*H' liep elf seizoenen en speelde zich af tijdens de Koreaanse Oorlog.

Een van de beste series uit de jaren 70 en 80 is de oorlogsserie M*A*S*H. Dit was een acroniem voor Mobile Army Surgical Hospital en het speelde zich af tijdens de Koreaanse Oorlog. De serie liep van 1972 tot 1983, gedurende 11 seizoenen. Dit wist je echter niet over de serie.

M*A*S*H* werd ontwikkeld door Larry Gelbart als de eerste originele spin-off van de gelijknamige speelfilm uit 1970, die op zijn beurt is gebaseerd op Richard Hookers roman uit 1968, MASH: A Novel About Three Army Doctors.

Verhaal


De serie volgt een team van artsen en ondersteunend personeel dat is gestationeerd in het 4077th Mobile Army Surgical Hospital in Uijeongbu, Zuid-Korea, tijdens de Koreaanse Oorlog die plaatsvond van 1950 tot 1953.

De ensemblecast bestond oorspronkelijk uit Alan Alda en Wayne Rogers als chirurgen Benjamin "Hawkeye" Pierce en "Trapper" John McIntyre, de protagonisten van de serie. Ze werden vergezeld door Larry Linville, Loretta Swit, McLean Stevenson, Gary Burghoff, Jamie Farr en William Christopher.

Koreaanse Oorlog


Ondanks dat de eerste seizoenen van de serie getoond werden tijdens de Vietnamoorlog, speelde M*A*S*H zich af tijdens de Koreaanse Oorlog. Die oorlog duurde exact drie jaar, één maand en twee dagen. De serie daarentegen duurde 11 jaar, wat betekent dat de serie langer duurde dan de Koreaanse Oorlog zelf.



M*A*S*H vertelde dus 11 jaar lang het verhaal van legerartsen en -verpleegsters die omgingen met een oorlog van drie jaar, één maand en twee dagen. M*A*S*H kon zolang blijven gaan, omdat het toen een groot succes was. Het was genomineerd voor meer dan 100 Emmy Awards tijdens zijn 11-jarige looptijd en won er 14. Daarnaast won de serie ook tal van andere prijzen, waaronder acht Golden Globes.

Meest bekeken aflevering


M*A*S*H was toen dus een grote hit en is nu nog steeds heel populair. Het is een van de hoogst gewaardeerde series in de geschiedenis van de Amerikaanse televisie en wordt door velen beschouwd als een van de beste televisieseries aller tijden.



De laatste aflevering, Goodbye, Farewell and Amen, was de meest bekeken televisiebroadcast in de VS van 1983 tot 2010, en het blijft zowel de meest bekeken finale van een televisieserie als de meest bekeken aflevering van een scripted serie.

Kijken?


Wil je M*A*S*H zien? Je kan de serie op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen