search
Duisternis en fantasy scoren met 84% op Rotten Tomatoes: "Visuele pracht en uitzonderlijke prestaties"
Series / Specials

Duisternis en fantasy scoren met 84% op Rotten Tomatoes: "Visuele pracht en uitzonderlijke prestaties"

'His Dark Materials' is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van romans van Philip Pullman.

Ben je fan van fantasy? Dan moet je His Dark Materials zien. Het werd geschreven door Jack Thorne en is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van romans van Philip Pullman. Dafne Keen, die je ook kan kennen als Laura uit Logan (een rol die ze hernam in Deadpool & Wolverine), speelt de hoofdrol als Lyra.

Naast Keen zijn onder andere ook Ruth Wilson, Amir Wilson, Ariyon Bakare, James McAvoy, Lin-Manuel Miranda, Ruta Gedmintas, Jade Anouka, Simone Kirby en Andrew Scott te zien in de serie, en er is ook een stemmencast met onder andere Helen McCrory, Kit Connor, Cristela Alonzo, David Suchet en Phoebe Waller-Bridge die te horen zijn.

Verhaal


His Dark Materials liep drie seizoenen van 2019 tot 2022. Het speelt zich af in een realiteit waarin verschillende werelden bestaan, waarbij de actie zich verplaatst van de ene wereld naar de andere. De serie speelt zich vooral af in een alternatieve wereld waar de zielen van alle mensen zich manifesteren als dierlijke metgezellen, genaamd daemons.

Het verhaal volgt het leven van een jong meisje genaamd Lyra, een wees die woont bij de geleerden van Jordan College, Oxford, in een wereld die wordt geregeerd door het Magisterium, een religieus en politiek orgaan. Ze gaat op zoek naar een vermiste vriend en ontdekt een ontvoeringscomplot dat verband houdt met een onzichtbare kosmische stof genaamd Dust.

Film tegenover serie


In 2007 werden de romans van Pullman al eens verfilmd met de film The Golden Compass. De film kreeg toen kritiek van zowel religieuze organisaties, die bezwaar maakten tegen de anti-religieuze elementen in het verhaal, als van fans van de trilogie, die de afzwakking van deze elementen niet waardeerden.



De serie daarentegen was wel een groot succes en alle drie de seizoenen ontvingen over het algemeen positieve recensies, waarbij lof werd geuit voor de cast, de visuals, de productiewaarde, de muzikale score en de trouw aan het bronmateriaal.

Hoge score


Dat de critici positief waren over His Dark Materials kan je zien aan de score die de serie heeft op Rotten Tomatoes. Zo heeft het een score van 84%. De kritische consensus voor seizoen 1 op de website luidt: "De daemon zit in de details, en hoewel de visuele pracht en uitzonderlijke prestaties van His Dark Materials de essentie van Philip Pullmans baanbrekende romans treffend vastleggen, had het wat meer magie kunnen gebruiken."



Die magie komt er in de volgende twee seizoenen, die een hogere score kregen dan het eerste seizoen. Terwijl seizoen 1 een score heeft van 77%, hebben seizoen 2 en 3 respectievelijk een score van 85% en 91%. Zo luidt de kritische consensus voor seizoen 3: "In misschien wel het meest meeslepende seizoen beloont het laatste deel van His Dark Materials*zijn kijkers met een hartverscheurende conclusie die past bij deze trouwe bewerking."

Kijken?


Wil je His Dark Materials zien? Je kan de serie bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen