search
Dit opmerkelijke detail uit de ijzersterke serie 'Mad Men' kent bijna niemand
Series / Specials

Dit opmerkelijke detail uit de ijzersterke serie 'Mad Men' kent bijna niemand

Wist jij al wat de titel deze serie eigenlijk betekent?

Mad Men is een van de populairste en hoogst beoordeelde series van deze eeuw. De titel van de serie over een reclamebureau in de jaren zestig lijkt misschien voor zich te spreken, maar er schuilt meer achter dan je denkt.

Mad Men werd gecreëerd door Matthew Weiner liep van 2007 tot 2015 bij AMC. In Nederland werd de serie uitgezonden door de VARA. De serie speelt zich af van 1960 tot 1970 en volgt de medewerkers van een reclamebureau.

Don Draper


In de serie staat het personage Don Draper centraal, een briljante maar gekwelde creatieve directeur bij het prestigieuze reclamebureau Sterling Cooper. Draper is een complexe man met een mysterieus verleden, wiens charismatische persoonlijkheid hem zowel in zijn carrière als in zijn chaotische privéleven van pas komt.

Terwijl Draper en zijn collega's hun klanten proberen te verleiden met slimme campagnes, worden ze zelf geconfronteerd met persoonlijke worstelingen. Dit alles vindt plaats met de veranderende wereld van de jaren 60 en 70 op de achtergrond.

Titel


Als je de titel Mad Men hoort, denk je waarschijnlijk als eerste aan de letterlijke vertaling: "gestoorde mannen". Dit past op een bepaalde manier goed bij de serie, omdat de maatschappelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen een grote rol spelen in de serie.



De serie legt de titel zelf alleen anders uit. Volgens de pilotaflevering werd de term "Mad Men" in de late jaren vijftig bedacht door adverteerders die op Madison Avenue werkten, als afkorting van Madison Men.

Bewijs?


Bewijs dat deze term echt gebruikt werd is alleen te vinden in de werken van adverteerder en schrijver James Kelly. Wat de titel echt betekent is uiteindelijk ook irrelevant: je kunt hem natuurlijk opvatten zoals je wil.

Mad Men is momenteel te steamen op Netflix en Prime Video.

Lees ook
Dit opmerkelijke detail uit de oorlogsserie 'Band of Brothers' zal je echt verbazen
... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij Mad Men in zijn geheel gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen