search
'Familia de Medianoche': sterke documentaire wordt medische soap
Recensie

'Familia de Medianoche': sterke documentaire wordt medische soap

Deze fictieserie over een familie met een privé-ambulance had het melodrama echt niet hoeven aan te dikken.

Regie: Gabriel Ripstein, Natalia Beristain | Cast: Joaquín Cosio (Ramón), Renata Vaca (Marigaby Tamayo), Diego Calva (Marcus), Óscar Jaenada (Luke), Itzan Escamilla (Bernardo), Sergio Bautista (Julito), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 40-56 minuten | Jaar: 2024

Het gebeurt zelden dat een documentaire inspiratie biedt voor een serie en nog minder voor een fictieserie. In die zin is de Mexicaanse Apple TV+-serie Familia de Medianoche uniek. Maar hoe zinvol is het om een documentaire van eenentachtig minuten te fictionaliseren tot een serie van tien afleveringen? Wat valt er nog meer te vertellen? Wellicht hoopt producent Pablo Larraín, bekend als regisseur van Jackie en Spencer, dat hij via een commercieel aantrekkelijke soapserie de ethische en sociaaleconomische kwesties uit de rauwe documentaire onder bredere aandacht kan brengen.

De documentaire Midnight Family uit 2019 toont het nachtelijk leven van een vader en zijn twee minderjarige zonen. Ze bemannen een privé-ambulance in Mexico-Stad, waar negen miljoen mensen wonen en minder dan vijfenveertig publieke ziekenwagens rondrijden. De overheid belooft wel gezondheidszorg voor iedere burger, maar beschikt niet over de infrastructuur om daarin te voorzien. Dat biedt een gat in de markt voor mensen die het niet breed hebben, zoals de familie in de film. Maar voor hen is het vooral een kwestie van overleven, want niet alle patiënten kunnen of willen hun redders betalen.

De serie volgt min of meer de dagelijkse routine van de familie in de documentaire: racen naar een ongeval, eerste hulp bieden, naar een ziekenhuis snellen – vaak een privéziekenhuis omdat die voor de aanvoer van patiënten betaalt – en hopen dat de slachtoffers achteraf een paar peso's kunnen ophoesten. Het grote verschil is dat het verhaal in soapvorm is gegoten én dat de familie is uitgebreid met een dochter.

Al snel wordt duidelijk dat dochter Marigaby het centrale personage en hart van de serie is. Ze studeert geneeskunde, maar de fysiek en mentaal loodzware nachtelijke trips eisen een zware tol. Privé gaat het ook stroef: ze kan niet kiezen tussen een charismatische dokter en de Spaanse zoon van haar professor. Vader Ramón kampt dan weer met een chronisch hartprobleem en zoon Marcus hoopt op een beter leven in de VS met zijn zwangere Colombiaanse vriendin. De enige dit zich geweldig amuseert is puber Julito, die elke rit als een groot avontuur ervaart.

Familia de Medianoche is in ieder geval geweldig geregisseerd. De actie voelt heel realistisch aan, bijna zoals in de documentaire. Een aflevering die zich volledig afspeelt na een aardbeving lijkt haast een docudrama. Maar zodra de conflicten binnen de familie aan bod komen, is het niets dan veredeld melodrama dat de klok slaat. Ramón probeert zijn ex-vrouw terug te winnen, Marigaby schippert tussen twee twee mannen, Marcus twijfelt of hij vader moet worden en Julito laat zich op sleeptouw nemen door een ambitieus vriendinnetje.

Het is spijtig dat de serie de meer prangende thema's van de documentaire niet verder uitwerkt. Die zijn wel aanwezig, zoals de corruptie van de politie, de deals die privéziekenhuizen sluiten met de familie-ambulanciers, het gebrek aan specialisten in bepaalde ziekenhuizen, het falen van de infrastructuur en de elitaire houding van rijke Mexicanen, maar de soap krijgt toch voorrang. Dat roept de vraag of de serie niet sterker zou zijn geweest met zes in plaats van tien afleveringen. De belofte van een tweede seizoen bewijst dat de makers het onderste uit de kan willen halen.

Niet dat je snel afhaakt, maar de serie voelt tamelijk anekdotisch aan. Toegeven, sommige van die loshangende fragmenten binnen het geheel zouden kunnen functioneren als uitstekende kortfilms. Zo is er een prima segment waarin enkele studenten een misplaatste grap uithalen en een aandoening faken. De tiende en beste aflevering zou helemaal op zichzelf kunnen staan, maar heeft niet veel meer te maken met de documentaire. Wat uiteindelijk nog het meest bijblijft van de serie is een blik op het leven van Mexicanen uit de lagere klassen.



Familia de Medianoche is te zien bij Apple TV+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen