search
Avon Barksdale is een van de engste gangsters in 'The Wire': wie speelde de rol en hoe gaat het nu met hem?
Series / Specials

Avon Barksdale is een van de engste gangsters in 'The Wire': wie speelde de rol en hoe gaat het nu met hem?

Wood Harris speelde de rol van drugsdealer Avon Barksdale in 'The Wire'.

The Wire is een van de beste series aller tijden. Het liep van 2002 tot 2008 gedurende vijf seizoenen. In het eerste seizoen is de belangrijkste antagonist in The Wire drugsdealer Avon Barksdale, die gespeeld wordt door Wood Harris. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Terwijl hij op school zat, speelde Harris zijn eerste grote filmrol als Motaw in de film Above the Rim (1994). Vervolgens had hij gastrollen in verschillende tv- en filmproducties voordat hij de middelbare schoolvoetballer Julius Campbell speelde in de film Remember the Titans (2000) en de legendarische rockgitarist Jimi Hendrix vertolkte in de televisiefilm Hendrix (2000).

The Wire


Zijn eerste grote rol in een televisieserie kwam er in 2002 toen hij de rol van drugsdealer Avon Barksdale kreeg in The Wire. Dit personage is losjes gebaseerd op de echte Nathan Barksdale. Hoewel het personage Avon niet volledig zijn leven weerspiegelt, waren er duidelijke invloeden van Nathan Barksdale's criminele activiteiten bij het creëren van Avon's rol in de serie.

Harris zou de rol van Avon spelen in de eerste drie seizoenen van The Wire tot 2004 om daarna nog eens te verschijnen in het vijfde en laatste seizoen in 2008. Harris werd wereldwijd bekend door zijn rol in The Wire en speelde daarna in tal van andere films en series.

Verdere carrière


Tijdens de periode dat Harris te zien was in The Wire, verscheen hij ook als cocaïnedealer Ace, gebaseerd op het leven van Azie Faison, in de misdaadfilm Paid in Full (2002) en was hij te zien in een aflevering van The Twilight Zone.



In 2009 speelde Harris in de film Just Another Day als de succesvolle fictieve rapper A-maze. De film draait om een confrontatie tussen een jonge opkomende rapper en een oudere rapper die aan de top van zijn carrière staat. De jonge rapper wordt gespeeld door Jamie Hector, die Marlo Stanfield speelde in The Wire.

Creed en andere films


In 2012 verscheen Harris in de film Dredd en in 2014 speelde hij in het vijfde seizoen van Justified samen met zijn broer Steve Harris. In 2015 kwam hij opnieuw samen met The Wire-castlid Michael B. Jordan voor zijn rol als Tony "Little Duke" Evers in Creed, de nieuwste aflevering van de Rocky-franchise, waarbij hij de rol ook hernam in de vervolgen Creed II (2018) en Creed III (2023).



In 2015 was hij ook te zien in de Marvel-film Ant-Man als politie-officier Gale en in 2017 speelde Harris in de sciencefictionfilm Blade Runner 2049. Op televisie was hij ook te zien als Brooke Payne in de miniserie The New Edition Story in 2017. Daarnaast speelde hij Barry Fouray in de miniserie The Breaks (2016–2017), Damon Cross in het vijfde en zesde seizoen van de serie Empire (2018-2020), en de drugsbaas Pat in het eerste seizoen van de serie BMF.

Projecten rond basketbal


Harris is waarschijnlijk een grote fan van basketbal want hij heeft de voorbije jaren in verschillende projecten gespeeld die te maken hebben met de sport. Zo was hij in 2021 te zien naast LeBron James in Space Jam: A New Legacy als Coach C, LeBron's coach als kind, en in 2023 werkte hij opnieuw samen met James voor de film Shooting Stars, die gaat over de middelbare schoolsportcarrière van James.



Naast basketcoach te spelen in deze twee films, verscheen Harris ook als basketspeler in de serie Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty als Spencer Haywood. Hij speelde deze rol in de twee seizoenen van de serie, die liep van 2022 tot 2023. Zijn broer was ook te zien in de serie.

Toekomst


Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty is voorlopig het laatste project waarin we Harris konden zien, maar er komt volgend jaar een nieuwe film uit waarin hij zal spelen: The Battle of Baktan Cross. Deze film werd geschreven en geregisseerd door Paul Thomas Anderson en staat gepland om volgende zomer uit te komen. Daarnaast zal Harris ook spelen in de dramaserie Forever, die nu in ontwikkeling is.



Wil je Harris zien als Avon in The Wire? Je kan de serie bekijken op HBO Max. Harris kan je ook zien in Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, die te vinden is op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen