search
Een 8,7 op de IMDb: Spannende misdaadserie wordt onnodig over het hoofd gezien
Series / Specials

Een 8,7 op de IMDb: Spannende misdaadserie wordt onnodig over het hoofd gezien

De Turkse misdaadserie 'Ezel' is gebaseerd op Alexandre Dumas' roman De Graaf van Monte-Cristo uit 1844.

Heb je zin in een spannende avond en wil eens een serie zien uit een volledig ander land? Dan is Ezel zeker de moeite waard. Deze Turkse misdaadserie liep twee seizoenen van 2009 tot 2011 en was in Turkije een grote hit, maar daarbuiten is het minder bekend.

Ezel is een bewerking van Alexandre Dumas' roman De Graaf van Monte-Cristo uit 1844 en werd geschreven door Kerem Deren en Pınar Bulut en geregisseerd door luç Bayraktar. De hoofdrollen worden vertolkt door Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere en Yiğit Özşener.

Verhaal


Ezel speelt zich af in het hedendaagse Istanbul en volgt Ezel Bayraktar (İmirzalıoğlu), die eigenlijk Ömer Uçar heet. Hij is een goedhartige jonge man die wordt verraden door zijn beste vrienden en verloofde, Eysan. Wanneer hij terugkeert van zijn militaire dienst, wordt Ömer valselijk beschuldigd van moord en diefstal, in scène gezet door zijn beste vrienden, Cengiz en Ali, samen met Eysan, die tegen hem getuigt in de rechtbank. Het plan, bedacht door Eysan's vader, Serdar, leidt ertoe dat Ömer onterecht wordt gevangengezet.

In de gevangenis wordt Ömers leven verwoest, en hij vraagt zich jaren af waarom de mensen van wie hij hield hem hebben verraden. Na een nep-doodverklaring, waardoor hij als dood wordt beschouwd, ondergaat Ömer plastische chirurgie en keert hij jaren later terug met een nieuwe identiteit: Ezel Bayraktar, wat 'eeuwigheid' betekent in het Turks. Nu een ervaren gokker en strateeg, zoekt Ezel wraak op de mensen die zijn leven hebben verwoest, terwijl hij worstelt met zijn blijvende liefde voor Eysan.

Fans in Turkije


Gedurende de serie bouwt de spanning zich op terwijl Ezel zijn wraaktocht navigeert, geholpen door zijn mentor Ramiz Dayı en trouwe bondgenoten Kamil en Sebnem. Hoewel Ezel zich afspeelt in het hedendaagse Istanbul, vonden de opnames ook plaats in Noord-Cyprus, Kroatië en Engeland.



Ezel heeft een aanzienlijk grote schare fans in Turkije opgebouwd, maar daarbuiten is de serie minder bekend, hoewel het verkocht werd aan meer dan 100 landen. Hoe goed de serie is, blijkt uit de score die Ezel heeft op IMDb. Zo heeft het een score van 8,7 op 10 en staat het op de 200e plaats in hun lijst van best beoordeelde series.

Adaptaties


Ezel was zo goed, dat verschillende landen een adaptatie maakten van de serie. Zo kocht het Armeense televisiekanaal Shant TV de scenariorechten van Ezel en produceerde het een eigen serie met lokale acteurs en actrices die lijken op hun Turkse tegenhangers. De Armeense producenten hielden verborgen dat de serie oorspronkelijk een Turkse productie was, uit angst voor protesten van het Armeense publiek.



De serie werd ook aangepast tot een Mexicaanse telenovela genaamd Yago en door de Roemeense tv-zender Pro TV onder de titel Vlad. Daarnaast werd er een Iraanse serie met een soortgelijk verhaal, genaamd Ghotbe Shomal, geadapteerd van Ezel. In 2024 werd de serie ook aangepast tot Gumrah door India's Disney+ Hotstar.

Kijken?


Wil je Ezel zien? De serie is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland.

Lees ook
Met 86% op de Tomatometer is deze misdaadserie op Netflix een dikke aanrader: "Niet helemaal geloofwaardig, maar sterke prestaties"
Niet geloofwaardig, maar sterke hoofdrolspelers: 'Good Girls' op Netflix moet je gezien hebben.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen