search
Deze heftige serie van Stephen King is vergeten maar meer dan de moeite waard
Series / Specials

Deze heftige serie van Stephen King is vergeten maar meer dan de moeite waard

King schreef een kort verhaal dat de voorgeschiedenis vertelt van een van zijn beroemdste boeken.

Stephen Kings wereldberoemde boek 'Bezeten Stad' (Salem's Lot) is opnieuw verfilmd in opdracht van HBO Max. Slechts weinigen weten dat dit vampierverhaal ook een voorloper heeft. Dit is het korte verhaal 'Jerusalem's Lot' in de verhalenbundel 'Satanskinderen' (Night Shift). In dit verhaal worden de gebeurtenissen in hetzelfde stadje in het jaar 1850 verteld.

Dit korte verhaal is in 2021 verfilmd als een tiendelige miniserie getiteld Chapelwaite, met in de hoofdrol Oscarwinnaar Adrian Brody. Peter en Jason Filardi schreven de serie, die werd geproduceerd door Donald DeLine. Op de Popcornmeter valt te zien dat het publiek een nette 80% geeft qua waardering.

Aanvulling


Aangezien Salem's Lot vanaf oktober te zien zal zijn, kan het zeker geen kwaad om dit prequelverhaal te bekijken. De makers hebben weliswaar de nodige creatieve vrijheden gebruikt, maar je leert als kijker de oorsprong kennen van de vampiers in het vervloekte plaatsje. De toon van het verhaal is aanzienlijk meer in de stijl van Lovecraft en het gothic genre in het algemeen.

Dit betekent dat de spanning geleidelijk wordt opgebouwd en dat de aanwezige gruwel zich langzaam en suggestief ontvouwt. De reden waarom er vampiers in Salem's Lot ronddwalen en waarom het juist dit stadje moest zijn wordt in een grotere context geplaatst. De miniserie vormt daarom een goede aanvulling op de film.

Synopsis


Kapitein Charles Boone (Brody) keert na de dood van zijn vrouw terug naar het vasteland, met zijn drie kinderen. Ze verhuizen naar het plaatsje waar Charles oorspronkelijk vandaan komt, zodat de kinderen stabiliteit hebben om het verlies van hun moeder te verwerken. Het gezin betrekt Chapelwaite, een oud huis dat in het bezit is van de familie. Al snel wordt het plaatsje geteisterd door een mysterieuze ziekte die de nodige levens kost, naast de familiegeheimen die Chapelwaite bewaart.



De serie vormt een afgerond verhaal, waarbij men in eerste instantie een tweede seizoen wilde maken. Deze plannen zijn vervolgens geannuleerd, waardoor Chapelwaite een waardige prequelserie vormt voor Salem's Lot.

Waar te zien?


Chapelwaite kun je in zijn geheel bekijken op Viaplay.

Lees ook
Na twee 'IT'-films keert Pennywise definitief terug: wie wil dat niet?
Bill Skarsgård doet zijn rol uit de angstaanjagende films over en is ook co-producent.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Er zouden meer series dan films moeten verschijnen die gebaseerd zijn op werk van Stephen King

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen