search
'Harry Potter'-actrice Maggie Smith overleden: dit zijn de TV-series waarin ze schitterde
Series / Featured

'Harry Potter'-actrice Maggie Smith overleden: dit zijn de TV-series waarin ze schitterde

In een carrière van bijna 70 jaar speelde ze in talloze TV-series.

De filmwereld werd deze week opgeschrikt door het droevige nieuws dat Maggie Smith is overleden. De Engelse actrice overleed op 90-jarige leeftijd.

Smith was vooral actief in film en toneel. Haar iconische rol als professor Minerva McGonagall in de verfilmingen van J.K. Rowling's Harry Potter-boeken bracht haar wereldfaam. Toch was ze ook in de TV-wereld geen onbekend gezicht.

Beginjaren


Zoals veel acteurs scoorde Smith in haar beginjaren vooral (kleine) rollen in verschillende TV-series. In de jaren 50 en 60 verscheen ze in een reeks producties, vaak afkomstig van de BBC. In sommige van die series bleef haar rol beperkt tot een enkele aflevering.

In 1999 speelde Smith in een serie die een groter publiek bereikte. Ze vertolkte het personage Betsey Trotwood in een miniserie gebaseerd op de wereldberoemde roman David Copperfield van Charles Dickens.

David Copperfield


Voor Harry Potter-fans is die serie extra bijzonder: Copperfield zelf wordt namelijk gespeeld door Daniel Radcliffe, die later Harry Potter zou spelen in de films. En daar blijft het niet bij wat betreft Potter-acteurs: ook Imelda Staunton (Professor Umbridge) verschijnt in die serie.



Na David Copperfield verscheen Smith de laatste 25 jaar van haar carriere enkel nog in films, met natuurlijk een grote uitzondering: Downton Abbey. Haar rol als Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham is samen met haar Harry Potter-rol het werk waar de meeste mensen haar om zullen herinneren.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen