search
Hoe gaat het nu met die irritante Euron Greyjoy uit 'Game of Thrones'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met die irritante Euron Greyjoy uit 'Game of Thrones'?

De Deense acteur Pilou Asbæk speelde de rol van Euron Greyjoy in 'Game of Thrones'.

Vanaf seizoen 6 van Game of Thrones krijg je Euron Greyjoy te zien. Hij is de broer van Balon en Aeron Greyjoy en de oom van onder andere Theon Greyjoy (Alfie Allen). In de serie werd Euron gespeeld door de Deense acteur Pilou Asbæk. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Asbæk maakte zijn debuut op televisie en film in 2008. Hij was toen te zien in de Deense film To verdener en in drie afleveringen van de Deense serie Deroute. Een jaar later was hij te zien als soldaat David Grüner in een aflevering van de Deense serie The Killing.

Borgen


Zijn eerste grote rol in een serie kwam een jaar later, in 2010, toen hij een rol kreeg in de kritisch geprezen Deense serie Borgen, geschreven door Tobias Lindholm, over de politiek van een vrouwelijke premier van Denemarken.

Asbæk speelde de rol van Kasper Juul in de serie tot 2013. Asbæks optreden werd unaniem geprezen door critici. In 2014 verscheen Asbæk als Didrich, een landeigenaar die lijdt aan posttraumatische stressstoornis, in een grootschalige kostuumdramaserie genaamd 1864.

Lucy en Ben-Hur


Naast spelen in de serie 1864, maakte Asbæk in 2014 ook zijn internationale doorbraak in films door te spelen in Lucy van Luc Besson tegenover Scarlett Johansson. Dat jaar mocht Asbæk ook samen met Lise Rønne en Nikolaj Koppel het Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen presenteren.



Hij zou opnieuw samenwerken met Johansson in de film Ghost in the Shell uit 2017 en een jaar eerder werkte hij ook opnieuw samen met Morgan Freeman, die te zien is in Lucy, in de remake van Ben-Hur uit 2016.

Game of Thrones


Het is in 2016 dat Asbæk zich bij de cast van Game of Thrones toevoegde. Hij speelde vanaf seizoen 6 de rol van piraat Euron Greyjoy, eerst als gastoptreden en in seizoen 7 en 8 in een terugkerende rol. Hij verscheen in totaal in negen afleveringen van de serie.



Euron Greyjoy is de broer van koning Balon Greyjoy en de oom van Yara en Theon Greyjoy. Hij is een beruchte piraat die veel schade heeft aangericht op zeeën over de hele wereld. Bekend om zijn sluwheid en meedogenloosheid, vermoordde Euron heel wat mensen. Hij wordt een nauwe bondgenoot van Cersei en helpt bij het organiseren van de verdediging van King's Landing tegen Daenerys Targaryen.

Hollywoodfilms


Vanaf dan speelde Asbæk in de ene Hollywoodfilm na de andere. Zo was hij te zien in Overlord (2018), Outside the Wire (2021), Uncharted en Samaritan uit 2022, en in I.S.S. en Aquaman and the Lost Kingdom uit 2023.



Asbæk maakte ook wel nog altijd tijd voor Deense projecten. Zo was hij in 2020 te zien in de Deense miniserie The Investigation als speciale aanklager Jakob Buch-Jepsen. De serie is gebaseerd op het onderzoek naar de dood van Kim Wall, een 30-jarige Zweedse journaliste, en volgt het strafrechtelijk onderzoek van de zaak, waarbij de mysterieuze omstandigheden rond haar verdwijning en dood centraal staan.

Toekomst


Vorig jaar was een van de populairste films The Super Mario Bros. Movie. In de film werd Mario ingesproken door Chris Pratt. Asbæk mocht de stem van Mario inspreken in de Deense versie van de film. Nu is Asbæk te horen als Thor in de nieuwe animatieserie Twilight of the Gods.







Hij heeft ook twee aankomende projecten waarin hij te zien zal zijn. Zo zal hij de rol van Richard Straker spelen in de film Salem's Lot, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Stephen King. De film komt deze week uit op HBO Max. Asbæk zal ook de rol van The Mule vertolken in seizoen drie van de serie Foundation, dat volgend jaar uitkomt op Apple TV+.

Kijken?


Wil je Asbæk zien in Game of Thrones? Je kan de serie bekijken op HBO Max. Je kan hem ook zien in The Investigation, die te vinden is op NPO Plus, je kan hem horen in Twilight of the Gods, die nu te zien is op Netflix, en vanaf 3 oktober kan je hem ook zien in de nieuwe film Salem's Lot, die uitkomt op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen