search
Deze voortreffelijke scifi-serie van HBO Max is eigenlijk een herkansing na een flop in de jaren 80
Series / Specials

Deze voortreffelijke scifi-serie van HBO Max is eigenlijk een herkansing na een flop in de jaren 80

Voordat we 'Westworld' kregen was er in de jaren 80 de serie 'Beyond Westworld'.

Van 2016 tot 2022 was op HBO de scifi-serie Westworld te zien. Het werd gemaakt door Jonathan Nolan en Lisa Joy en is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973, geschreven en geregisseerd door Michael Crichton. De serie was een succes, maar het was niet de eerste keer dat er een serie werd gemaakt gebaseerd op die film.

In de jaren 80 werd namelijk de serie Beyond Westworld gemaakt, die gebaseerd is op de film Westworld uit 1973. Het werd gemaakt door Lou Shaw en uitgezonden op CBS. Terwijl Westworld een groot succes was, was Beyond Westworld een grote flop.

Verhaal


In dezelfde geest als de moderne serie speelt Beyond Westworld zich in de toekomst af, in een pretpark vol robots. We volgen veiligheidschef John Moore terwijl hij probeert een kwaadaardige wetenschapper te stoppen die zijn menselijke robots wil gebruiken om de wereld te veroveren.

Moore werd gespeeld door Jim McMullan met onder andere ook James Wainwright als de wetenschapper, Connie Sellecca, William Jordan en Severn Darden. Het vreemde is dat, terwijl Westworld dramatisch en spannend is, het moeilijk is om niet te lachen tijdens het kijken naar Beyond Westworld.

Drie afleveringen


Hoewel de serie genomineerd werd voor twee Primetime Emmy Awards voor kunst en make-up, werd Beyond Westworld beschouwd als een grote mislukking, met slechts drie van de vijf afleveringen die werden uitgezonden.



Ondanks het mislukken van Beyond Westworld overwoog Warner Bros. sinds het begin van de jaren '90 een remake van Westworld te maken. Filmproducent Jerry Weintraub had jarenlang gepleit voor een remake en na zijn succes met HBO's Behind the Candelabra overtuigde hij het netwerk om groen licht te geven voor een pilot. Hij bracht het project naar Nolan en co-schrijver Joy, die het potentieel van het concept zagen om iets veel ambitieuzers te maken dan de originele film.

Succesvolle remake


Het eerste seizoen van Westworld kwam uiteindelijk uit in 2016 en werd zeer geprezen, met bijzondere lof voor de visuals, het verhaal, de wereldopbouw, de thema's en de acteerprestaties. Thandiwe Newton won een Emmy Award voor haar rol in Westworld en de serie zelf won ook een aantal Primetime Creative Arts Emmy Awards.



De première van Westworld op HBO had toen de hoogste kijkcijfers voor een première van het netwerk sinds de eerste aflevering van True Detective in 2014. Het eerste seizoen van de serie is nu nog steeds het meest bekeken eerste seizoen van een originele HBO-serie.

Kijken?


Westworld werd uiteindelijk geannuleerd na vier seizoenen, terwijl Nolan en Joy plannen hadden voor een vijfde en laatste seizoen. Ondanks het vroegtijdig stoppen van Westworld was deze remake van de film veel beter en een groter succes dan Beyond Westworld.



Beyond Westworld vind je niet terug op de verschillende streamingdiensten in Nederland en Westworld kan je op dit moment ook nergens vinden nadat HBO besliste om de serie van HBO Max te verwijderen, maar je kan het wel kopen op dvd en Blu-ray.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen