search
'Futurama' seizoen 12: niet meer zo scherp als vroeger
Recensie

'Futurama' seizoen 12: niet meer zo scherp als vroeger

Het nieuwe seizoen bewijst dat de geliefde sciencefictionkomedie niet langer de grappigste is.

Regie: Andrew Han, Edmund Fong, Corey Barnes, e.a. | Cast (stemmen): Billy West (Philip J. Fry), Katey Sagal (Turanga Leela), John DiMaggio (Bender), Lauren Tom (Amy Wong), Hermes Conrad (Phil LaMarr), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 25-26 minuten | Jaar: 2024

Philip J. Fry en zijn collega's van de intergalactische pakketbezorgdienst zijn terug om de toekomst volledig belachelijk te maken, maar helaas is Futurama weleens grappiger geweest. Dat komt onder meer doordat sommige afleveringen van het twaalfde seizoen zich bedienen van wel erg gedateerde popculturele referenties. De leukste en meest memorabele verhalen zijn dan ook degene die daar minder of helemaal niet op leunen.

Seizoen twaalf begint gelijk met een dieptepunt: een aflevering die NFT's op de hak neemt. Ken je die nog? In 2021 waren 'non-fungible tokens' eventjes het meest waardevolle wat je online kon kopen. Beroemdheden, met name in de VS, betaalden enorme bedragen voor vreemde digitale tekeningen, alsof ze een Rembrandt in huis haalden. Inmiddels zijn NFT's bijna vergeten en het is maar de vraag of ze ooit weer relevant zullen worden. Ook Futurama concludeert dat NFT's onzin zijn, maar daar is de serie rijkelijk laat mee. Het maken van een animatieserie duurt dan ook lang.

De rest van het twaalfde seizoen is gelukkig beter. Ook niet alle popcultuurreferenties zijn missers. Zo wordt Kuifje treffend op de hak genomen en zorgt een parodie op Netflix-hit Squid Game zelfs voor wat emotionele ontwikkeling voor Fry. In een andere aflevering wordt Leela vriendinnen met een chatbot die enorm jaloers blijkt. De beste afleveringen werken met zo min mogelijk verwijzingen en voelen daardoor lekker willekeurig aan. Bijvoorbeeld als professor Farnsworth plots een modeontwerper wordt of Bender die zich ontpopt tot een matador van enorme kevers. Geen idee waar die verhalen naartoe gaan!

Dankzij Matt Groening, de nestor van de animatiekomedie, blijft Futurama comfortabel in de traditionele sitcomformule hangen. Het einde van een aflevering biedt vaak een wijs lesje over hoe je het best je leven kunt leiden en wat het belang van vrienden en familie is. Dat soort tegeltjeswijsheden. Helemaal prima... maar ook saai. De serie voelt er nogal gedateerd door. Nooit rol je echt van de bank van het lachen of pink je een traantje weg om de personages.

Wat dat betreft hebben vergelijkbare series zoals Rick and Morty de grenzen misschien te veel verlegd. Daarin is de humor grover en gaan de personages veel verder, waardoor je meer van hun persoonlijkheden ziet. Dan komt de humor ook harder wanneer die werkt. Futurama heeft nog steeds een grote schare fans en sowieso een permanent plekje op het internet veroverd met de vele memes gebaseerd op de eerste seizoenen. Wanneer je die memes terugzoekt, valt wel iets op: de serie was vroeger een stuk scherper met zijn grappen.

Misschien wel de knapste prestatie van deze serie is dat zij meerdere keren uit de dood is opgestaan. Fox trok meerdere keren de stekker eruit, waarna Comedy Central de serie terugbracht. Een paar seizoenen later eindige het alsnog, maar nu heeft Hulu, dat onderdeel is van Disney, meerdere nieuwe seizoenen besteld. Herhalingen op televisie maakten de serie toch mateloos populair, terwijl de kijkcijfers in de eerste jaren slecht waren.

Futurama heeft inmiddels zelfs Groenings nieuwste creatie – de inmiddels voltooide Netflix-serie Disenchanted – overleefd. Fry en zijn team zijn simpelweg niet klein te krijgen. Maar er moet wel wat gedaan worden aan de kwaliteit van het schrijfwerk en aan de bronnen waaruit men humor wil putten. Anders valt er in de toekomst nog maar weinig te lachen om deze sciencefictionklassieker.



Futurama is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen