search
Deze veelbelovende jaren 80-serie maakte een briljante start, maar faalde hopeloos
Series / Specials

Deze veelbelovende jaren 80-serie maakte een briljante start, maar faalde hopeloos

De pilot van 'The Highwayman' behaalde hoge kijkcijfers, maar de volgende afleveringen deden dat niet.

Er zijn series die minder goed beginnen en daarna toch nog een succes worden. Het omgekeerde kan echter ook gebeuren. Dat was het geval met de jaren 80-serie The Highwayman. De pilot werd positief ontvangen en trok veel kijkers, maar daarna kwam er een einde aan het succes.

The Highwayman werd gemaakt door Glen A. Larson en Douglas Heyes met Sam J. Jones in de hoofdrol. Het speelt zich af in de nabije toekomst, waarin mannen bekend als de 'Highwaymen' in aangepaste vrachtwagens vol geavanceerde uitrusting en technologie rijden en misdaden bestrijden.

Openingsvertelling


De pilot van The Highwayman werd uitgezonden in september 1987 en werd gevolgd door een kortlopende reeks van negen afleveringen, die liep van maart tot mei 1988. In elke aflevering was er een openingsvertelling, ingesproken door William Conrad.

De serie volgt de avonturen van 'The Highwayman', een lid van een mysterieuze groep die misdaadbestrijdingsmissies uitvoert en bizarre mysteries oplost. Elke Highwayman in deze groep is uitgerust met een geavanceerde, multifunctionele vrachtwagen.

Gecomputeriseerde vrachtwagen


Het hoofdpersonage, gespeeld door Jones, is geheimzinniger dan de andere 'Highwaymen', omdat zijn echte naam nooit wordt onthuld. Hij staat alleen bekend als 'The Highwayman' of 'Highway'. Hij rijdt in een grote, zwarte, gecomputeriseerde vrachtwagen met een kogelvormige cabine (die de neus is van een verborgen helikopter), die los kan komen van de rest van de vrachtwagen.



Vanuit de achterkant van de vrachtwagen kan een futuristische sportwagen (een Lotus Esprit) tevoorschijn komen. Sommige elementen van het futuristische dashboardontwerp werden hergebruikt uit Knight Rider. In de pilot speelde Claudia Christian een rol als de contactpersoon van de Highwayman, Dawn, en Stanford Egi als de technische tovenaar Mr. Toto.

Veranderingen


Na de pilot, die positief ontvangen werd en hoge kijkcijfers behaalde, veranderde er veel aan de serie. Zo keerde alleen Jones terug voor de andere afleveringen. De Highwayman kreeg een nieuwe metgezel, de Australische overlevingsexpert Jetto, gespeeld door Mark "Jacko" Jackson.



Jane Badler speelde de rol van de baas van de Highwayman, Ms. Tania Winthrop, en Tim Russ als D.C. Montana, die verantwoordelijk was voor het onderhoud en de aanpassingen van de voertuigen.

Geannuleerd


Uiteindelijk waren deze veranderingen misschien niet de beste beslissing, want hoewel de pilot hoge kijkcijfers behaalde, deden de volgende afleveringen dat niet. Na negen afleveringen annuleerde zender NBC The Highwayman.



Met de dure sets, effecten en geavanceerde apparatuur kon de zender het zich namelijk niet veroorloven de serie voort te zetten. Ondanks de korte looptijd werd The Highwayman wel uitgezonden in verschillende andere landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Kijken?


Wil je The Highwayman zien? Hoewel het toen uitgezonden werd in Nederland, kan je de serie niet vinden op de verschillende streamingdiensten, maar je kan het wel kopen op dvd.

Lees ook
De iconische jaren 80-serie 'Knight Rider' kreeg een hopeloos mislukte reboot: vervanger David Hasselhoff faalde faliekant
De reboot Knight Rider uit 2008/2009 was overduidelijk geen succes: de Rotten Tomatoes-score is bedroevend.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Herinner jij je de serie The Highwayman nog?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen