search
Een van de grootste Marvel-sterren brak door in de tienerserie 'Gossip Girl'
Series / Specials

Een van de grootste Marvel-sterren brak door in de tienerserie 'Gossip Girl'

Wist je dat deze grote Marvelster zijn carrière begon in een heel ander genre?

Sebastian Stan heeft het compleet gemaakt als Hollywoodster en is door de jaren heen in veel succesvolle films te zien geweest, waaronder als Bucky Barnes in het MCU. Zijn doorbraak was echter ook niet in de minste serie, namelijk het tienerdrama Gossip Girl.

Stan werd geboren in Roemenië en verhuisde op 12-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Tijdens zijn tijd op de middelbare school speelde hij de hoofdrol in meerdere schoolmusicals. Hij besloot acteren serieus te nemen en ging vervolgens studeren aan de theaterschool.

Carter Baizen


Zijn carrière ging van start met kleine rollen in onder andere Law & Order, maar zijn grote doorbraak kwam in de serie Gossip Girl. Hier speelde hij de terugkerende rol van Carter Baizen.

Baizen is een personage dat ooit op dezelfde privéschool zat als de hoofdrolspelers van de serie, maar dan een aantal klassen hoger. Stan speelde deze rol van 2007 tot 2010. Hij was te zien in 11 afleveringen, verspreid over 3 seizoenen.


Bucky Barnes


Een paar jaar later was Stan nogmaals te zien in een succesvolle dramaserie, namelijk Once Upon a Time. Hierin speelde hij de rol van Jefferson/The Mad Hatter. Ook speelde hij onder andere in Black Swan.



In 2011 scoorde Stan de rol waar veel mensen hem van zullen kennen: Bucky Barnes in Captain America: The First Avenger. In deze rol keerde hij terug voor Captain America: The Winter Soldier in 2014, Captain America: Civil War in 2016 en Avengers: Infinity War in 2018.

Thunderbolts


De meest recente film waarin Stan zijn rol als Bucky/The Winter Soldier hervatte was Avengers: End Game in 2019. En dat was niet de laatste keer, want in 2025 zien we Stan opnieuw als The Winter Soldier in Thunderbolts.

Bekijk Gossip Girl op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen