search
Dit zijn de 5 beste horrorseries uit de jaren 80: van 'Tales from the Darkside' tot 'Freddy's Nightmares'
Series / Specials

Dit zijn de 5 beste horrorseries uit de jaren 80: van 'Tales from the Darkside' tot 'Freddy's Nightmares'

Hier zijn vijf horrorseries uit de jaren 80 die je moet zien als je wil griezelen.

Het is officieel spooky season en met Halloween die dichterbij komt, is het het perfecte moment om te griezelen en naar horrorseries te kijken. Daarnaast is het een uitstekende gelegenheid om terug te blikken op de beste horrorseries uit de jaren 80.

In de jaren 80 kwamen heel wat goede horrorfilms uit die nu klassiekers zijn geworden. Denk maar aan Poltergeist, The Thing, A Nightmare on Elm Street, The Evil Dead, Child's Play en Friday the 13th. Daarnaast waren er ook heel wat goede horrorseries. Hier zijn de vijf beste horrorseries uit de jaren 80.

Tales from the Darkside


We beginnen met Tales from the Darkside, een anthologieserie gemaakt door George A. Romero, het meesterbrein achter Night of the Living Dead. De serie had een wisselende cast van zowel gevestigde als opkomende sterren en liep vier seizoenen van 1983 tot 1988.

De serie hield kijkers op het puntje van hun stoel met huiveringwekkende verhalen die waren ontworpen om een blijvende indruk achter te laten. Met de spookachtige themamuziek en griezelige settings wist Tales from the Darkside een loyale schare fans te behouden die hunkerden naar de bloedstollende spanning van elke aflevering. Dit zorgde ervoor dat de serie een vaste plek kreeg in de geschiedenis van horror op televisie.

Tales from the Crypt


Tales from the Darkside wordt gevolgd door een andere anthologieserie die de horrorwereld in de jaren '80, en ook in de jaren 90, domineerde: Tales from the Crypt. Het werd gemaakt door William Gaines en Steven Dodd en liep zeven seizoenen van 1989 tot 1996. De titel van de serie is gebaseerd op de gelijknamige EC Comics-serie uit de jaren '50. De meeste afleveringen van de serie zijn gebaseerd op verhalen die oorspronkelijk in die strip verschenen.



Tales from the Crypt bracht bloedstollende verhalen, verteld door de mysterieuze Cryptkeeper, een geestige, pratende, skeletachtige pop die door verschillende poppenspelers werd bediend en werd ingesproken door John Kassir. Met zijn duistere humor en sterrencast van gastoptredens werd Tales from the Crypt een iconisch onderdeel van het horrorlandschap van de jaren '80, waarbij de huiveringwekkende lach van de Cryptkeeper voor altijd in onze nachtmerries werd gegrift.

Friday the 13th: The Series


In 1980 kwam de eerste Friday the 13th-film uit. Wat daarna volgde was een volledige franchise die niet enkel bestaat uit films maar ook uit een serie. Friday the 13th: The Series liep drie seizoenen van 1987 tot 1990. De serie hield geen verband met de filmfranchise, zo verschijnt Jason Voorhees niet, maar het draaide wel om een groep onverschrokken avonturiers die op zoek gingen naar vervloekte voorwerpen.



Friday the 13th: The Series betrad het horrorlandschap als een meeslepende reis naar het macabere, waarbij kijkers werden meegenomen op een spannende, bovennatuurlijke schattenjacht. Met zijn griezelige sfeer, onvergetelijke personages en zenuwslopende drama, verwierf Friday the 13th: The Series een eigen plek in de harten van fans en kreeg het een ware cultstatus.

Monsters


De volgende serie is één die ontstond uit Tales from the Darkside. Monsters werd oorspronkelijk uitgezonden van 1988 tot 1991 en in de jaren '90 werd het opnieuw uitgezonden. In tegenstelling tot Tales from the Darkside, dat soms sciencefiction- en fantasieverhalen bevatte, was Monsters puur gebaseerd op horror.



Monsters is een vaak over het hoofd geziene parel in de horror-tv-wereld van de jaren '80 en bood wekelijks monsterlijke verhalen met een verontrustende twist. Zoals de naam al aangeeft, draaiden de meeste afleveringen om een ander monster centraal in het verhaal, die varieerden van angstaanjagend tot tragisch. Met rauwe special effects en gedenkwaardige verhaallijnen wist Monsters een trouwe schare fans aan te trekken en bleef het een cultfavoriet voor liefhebbers van horror.

Freddy's Nightmares


Naast Friday the 13th die zijn eigen serie kreeg, werd in de jaren 80 ook een serie gemaakt gebaseerd op de iconische A Nightmare on Elm Street-franchise. Freddy's Nightmares was een anthologieserie die liep van 1988 tot 1990 en was een spin-off van de films. Elke aflevering van Freddy's Nightmares bevat twee verschillende verhalen en wordt ingeleid door Freddy Krueger, gespeeld door Robert Englund, net als in de films.



In acht afleveringen speelt Freddy Krueger daadwerkelijk de hoofdrol als antagonist. Zo begint de pilotaflevering met de rechtszaak tegen Krueger, waarin hij wordt vervolgd wegens kindermoorden. Hoewel de serie van korte duur was, wist het de aandacht en bewondering te trekken van horrorliefhebbers over de hele wereld.

Kijken?


Wil je deze series zien? Alle vijf series zijn op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan ze wel kopen op dvd.



Lees ook
Deze scifi-serie uit de jaren 90 begon als cult en eindigde iconisch
De serie met de twee legendarische hoofdpersonen werd een van de langstlopende series in het genre.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Tales from the Darkside: ooit gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen