search
Dit betekent de balrog en zijn spectaculaire verschijning in 'The Rings of Power'
Series / Specials

Dit betekent de balrog en zijn spectaculaire verschijning in 'The Rings of Power'

Wat is de invloed van de verschijning van dit gruwelijke beest in de fantasyserie?

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
The Rings of Power noemde de balrog in het eerste seizoen van de fantasyserie. De verhaallijn werd voortgezet in het tweede seizoen, waarin de demon ontwaakte. In de slotaflevering [url1=https://x.com/baron_loyd/status/1841764904811823511]brengt het gedrocht verschrikking[/url], voordat het opgesloten wordt in de dieptes van de mijnen van Khazad-dûm.

In de Tweede Era is de balrog een van de laatsten van zijn soort. De demon keert terug in de Derde Era, wanneer het Reisgezelschap door het verwoeste Khazad-dûm reist. Het verlaten koninkrijk heet inmiddels Moria ('zwarte put') en Gandalf gaat op de Brug van Moria de strijd aan met de balrog, die Durins Vloek genoemd wordt. The Rings of Power laat zien waar deze naam vandaan komt.

Spelonken


In Tolkiens werk bestaan verschillende omschrijvingen van de balrog. In 'De Silmarillion', de mythologie van Midden-aarde, zijn de balrogs gecorrumpeerde spirituele wezens. Ze vallen hierdoor in dezelfde categorie als Sauron en zijn meester Morgoth. Het gaat om sinistere creaturen die bestaan uit schaduw en zwepen gebruiken die van vuur zijn gemaakt. Durins Vloek overleefde de Oorlog van Gramschap tijdens de Eerste Era, waarin Morgoth werd verslagen. De demon vluchtte naar de Nevelbergen en sliep daar vervolgens gedurende duizenden jaren.

In de Tweede Era was het dwergenrijk opgebloeid en strekte zich uit over grote delen van de bergketen. De makers van de serie laten gedurende het tweede seizoen zien dat de Ringen van Macht hun invloed langzaam maar zeker laten gelden. Koning Durin III (Peter Mullan) wordt te gretig en laat te diep in de mijnen graven. op zoek naar meer en meer mithril. Hierdoor ontwaakt het monster dat diep onder de aarde slaapt, met alle gevolgen van dien. In de finale vindt een confrontatie plaats tussen koning Durin III en het beest en in een daad van zelfopoffering springt de koning met de demon in de spelonken van de mijnen. Hierdoor worden beiden opgesloten.

Gecondenseerd


The Rings of Power wijkt hierdoor af van de boeken. In de trilogie ontwaakt de balrog pas gedurende de Derde Era, en het is koning Durin VI die sneuvelt in de strijd tegen de demon. Uiteindelijk betekent dit het einde van Khazad-dûm, en de dwergen trekken massaal weg uit hun thuisland. De makers van de serie hebben de tijdlijn gecondenseerd, wat betekent dat het ontwaken beduidend eerder plaatsvindt. Het offer van koning Durin betekent dat prins Durin (Owain Arthur) de nieuwe koning wordt. Het zou dus best kunnen dat het einde van het dwergenrijk gedurende het derde seizoen getoond wordt. De balrog is een van de meest angstaanjagende wezens in Midden-aarde. Daarnaast heeft de demon duidelijk een grote invloed uitgeoefend op een aantal van de grote gebeurtenissen van Midden-aarde.



The Rings of Power kun je zien op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen