search
Deze vergeten Netflix Original scoort een voortreffelijke 8,7 op IMDb
Series / Specials

Deze vergeten Netflix Original scoort een voortreffelijke 8,7 op IMDb

'Crash Landing on You' is een Koreaanse serie die je moet zien op Netflix.

Squid Game is misschien wel de bekendste en populairste Koreaanse serie die er is. Het tweede seizoen komt bijna aan, nadat het eerste seizoen een groot succes was. Squid Game is echter niet de enige Koreaanse serie op Netflix die de moeite is om te zien.

Zo kwam in 2019-2020 de serie Crash Landing on You uit. Deze Koreaanse serie werd geschreven door Park Ji-eun, geregisseerd door Lee Jeong-hyo en met in de hoofdrollen Hyun Bin, Son Ye-jin, Seo Ji-hye en Kim Jung-hyun.

Verhaal


Crash Landing on You volgt Yoon Se-ri (Ye-jin), een succesvolle Zuid-Koreaanse zakenvrouw. Op een dag, tijdens het paragliden in Seoul, wordt ze door een tornado uit koers geblazen en komt ze terecht in het Noord-Koreaanse deel van de DMZ. Ri Jeong-hyeok (Bin), een lid van de Noord-Koreaanse elite en een kapitein in het Koreaanse Volksleger, ontdekt Se-ri tijdens zijn patrouille.

Hij wordt overgehaald om haar te verbergen en haar te helpen terug te keren naar het Zuiden. Terwijl Se-ri zich een weg baant door de harde realiteit van het leven in Noord-Korea, begint ze verliefd te worden op kapitein Ri. Samen moeten ze een manier vinden om haar veilig terug naar Zuid-Korea te krijgen, terwijl ze hun groeiende liefde voor de buitenwereld verborgen houden.

Geïnspireerd door echt voorval


Het uitgangspunt van Crash Landing on You was geïnspireerd door een echt voorval waarbij de Zuid-Koreaanse actrice Jung Yang betrokken was. In september 2008 moesten Yang en drie anderen worden gered nadat dichte mist hun boot had doen afdrijven naar de maritieme grens tussen Noord- en Zuid-Korea.



Om een realistische weergave van Noord-Korea te krijgen, voerde de schrijfster Ji-eun interviews met Noord-Koreaanse overlopers. Daarnaast maakte de Noord-Koreaanse overloper en filmschrijver Kwak Moon-wan deel uit van het schrijversteam. Hij hielp bij het ontwikkelen van het plot en het vormgeven van de setting en scènes die het leven in Noord-Korea uitbeelden.

Groot succes


De serie werd in Zuid-Korea eerst uitgezonden op de zender tvN van 14 december 2019 tot 16 februari 2020 en was daarna ook wereldwijd beschikbaar op Netflix. Tijdens de uitzending werd Crash Landing on You de best beoordeelde tvN-serie en de op één na best beoordeelde serie in de geschiedenis van de Zuid-Koreaanse kabeltelevisie, zowel in kijkcijfers als in het aantal kijkers.



Zo heeft de serie op IMDb een score van 8,7 op 10 en staat het op plaats 157 in hun lijst van best beoordeelde series. Op Rotten Tomatoes heeft Crash Landing on You zelfs een perfecte score van 100%.

Invloedrijk


Ook op Netflix was de serie een groot succes. Vooral in Japan was het heel populair. Hoewel de Koreaanse golf historisch gezien een belangrijk onderdeel is van de media in Japan, is Crash Landing on You daar bijzonder invloedrijk geweest, deels vanwege de manier waarop het dagelijks leven in Noord-Korea wordt afgebeeld.



Ook in de Filipijnen merkten veel kijkers overeenkomsten op tussen de verhaallijn van Crash Landing on You en het politieke narratief van het land tijdens de coronapandemie. In de VS noemde Variety Crash Landing on You een van de beste internationale series op Netflix en Time rangschikte het ook als een van de beste Koreaanse dramaseries op Netflix.

Kijken?


Wil je Crash Landing on You zien? Je kan alle 16 afleveringen van de serie bekijken op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen