search
Wordt dit het meest sinistere element in de 'Harry Potter'-serie op HBO Max?
Series / Specials

Wordt dit het meest sinistere element in de 'Harry Potter'-serie op HBO Max?

De serie moet een obscuur maar sinister element in het verhaal verwerken.

In 2026 start het eerste seizoen van de reboot van de 'Harry Potter'-franchise. De avonturen van de tovenaarsleerling worden in serievorm gegoten in een van HBO's meest ambitieuze nieuwe projecten. Naast nieuwe kijkers zal de serie ongetwijfeld ook de fans van het eerste uur trekken, die al bekend zijn met het verhaal.

Een boeiend element zijn hierin de verhaallijnen waarin liefdesdranken een rol spelen. In de boeken worden twee kanten van deze medaille getoond, zonder dat hier een oordeel wordt uitgesproken over het gebruik van deze magische dranken. J.K. Rowling gebruikte deze verhaallijnen, waarbij Voldemorts moeder betrokken was, voornamelijk om de wereld van Harry Potter verder uit te bouwen. Er kunnen echter kanttekeningen geplaatst worden bij het gebruik van liefdesdranken en de afgrijselijke nasleep die dit gebruik kan hebben.

Tegengesteld


In het boek Harry Potter and the Half-Blood Prince wordt een liefdesdrank in twee instanties gebruikt, maar de effecten zijn vrijwel tegenovergesteld aan elkaar. In het eerste geval is er sprake van een komische situatie, terwijl de tweede situatie een grimmige ondertoon heeft. In de film wil de studente Romilda Vane (Anna Shaffer) Harry (Daniel Radcliffe) voor zich winnen middels een liefdesdrank. Het is echter Ron (Rupert Grint) die het per ongeluk opdrinkt, met de nodige komische gevolgen. Het is een grappig verhaalelement waar verder niets diepers achter zit.

Daarnaast leert Harry over Voldemorts (Hero Fiennes-Tiffin) achtergrond: hij is de kleinzoon van Merope Gaunt, een verarmde tovenaarsfamilie die verwant is aan Salazar Slytherin. Merope werd verliefd op Tom Riddle, die uit een familie van Dreuzels kwam, en gebruikte een liefdesdrank om hem voor zich te winnen. Het effect van haar magie ebde echte na een jaar weg, en Tom verliet zijn zwangere vrouw. Merope was genoodzaakt bij een weeshuis aan te kloppen en stierf een uur nadat haar zoon, de latere Voldemort, geboren werd. Het gebruik van een liefdesdrank is in dit geval allesbehalve grappig gebleken.

Stilstaan


In het geval van Ron werd het effect van de magie weggenomen door professor Slughorn (Jim Broadbent), terwijl in het tweede geval de magie op een bepaald moment gewoon uitgewerkt was. Liefdesdranken hebben dus een beperkt effect en kunnen niet voor altijd iemands vrije wil wegnemen. Het is daarnaast duidelijk dat in de boeken en in de film geen oordeel wordt geveld over liefdesdranken, terwijl deze wel degelijk iemand tegen zijn of haar wil beïnvloeden. De geboorte van een van de grootste schurken in de wereld van Harry Potter is wat dat betreft zeker iets om bij stil te staan.



Alle 'Harry Potter'-films kun je streamen op HBO Max. De serie wordt in de loop van 2026 verwacht.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Stelling: Deze Harry Potter-serie kan nooit en succes worden

  • Eens

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Oneens

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen