search
Deze blamage in 'Bones' vergeven de makers zichzelf nooit
Series / Specials

Deze blamage in 'Bones' vergeven de makers zichzelf nooit

De misdaadserie 'Bones' had dit geliefde personage nooit mogen doden.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Hoewel er veel misdaadseries zijn die draaien om briljante onderzoekers, was Bones een unieke toevoeging binnen het genre dankzij de kracht van zijn personages. Er waren tal van geliefde personages in de serie, maar de dood van een van hen was een grote fout die de serie in een neerwaartse spiraal stuurde waar het niet meer van herstelde.

Bones liep 12 seizoenen van 2005 tot 2017 en werd gemaakt door Hart Hanson. Emily Deschanel speelde de hoofdrol van Dr. Temperance "Bones" Brennan, waarnaar de titel verwijst. Daarnaast hoorden onder andere ook David Boreanaz, Michaela Conlin, T. J. Thyne, Eric Millegan, Jonathan Adams, Tamara Taylor, John Francis Daley en John Boyd bij de hoofdcast.

Lance Sweets


Bones deed uitstekend werk door serieuzere criminele onderzoeken af te wisselen met luchtige, humoristische momenten tussen de personages, waarbij de cast hielp om dit unieke evenwicht in toom te houden. Zoals in veel andere misdaadseries gebeurde het dat hoofdpersonages vervangen werden of stierven, maar de dood van een van de hoofdpersonages in seizoen 10 was een grote fout van de makers.

Dat personage was Lance Sweets, gespeeld door Daley van seizoen 3 tot 10. De briljante antropoloog Dr. Temperance Brennan (Deschanel) krijgt in de serie de hulp van een heel team waarvan elk lid een belangrijke rol heeft bij het oplossen van de zaken. Zo heb je FBI-agent Seeley Booth (Boreanaz), Dr. Jack Hodgins (Thyne), Camille Saroyan (Taylor) en Sweets, die als psycholoog essentieel was voor het identificeren van verdachten en het bepalen van hun schuld.

Buitenstaander


Hoewel hij in het derde seizoen werd geïntroduceerd als vervanger voor Zack Addy (Eric Millegan), bleek Sweets veel meer te zijn dan alleen een komisch personage. Hij speelde een belangrijke rol door een menselijk perspectief toe te voegen aan de individuele zaken. Door zich in te leven in de persoonlijkheden van verdachten en hun motieven te achterhalen, kon Sweets betekenisvolle conclusies trekken die het team zonder hem niet had kunnen vinden.



Aanvankelijk wordt Sweets gezien als een buitenstaander en heeft hij moeite om zijn plek in het team te vinden, maar uiteindelijk ontwikkelt hij betekenisvolle relaties met de andere personages. De dynamiek tussen Sweets en Booth behoort tot de krachtigste in de serie en Brennan’s waardering voor Sweets groeit naarmate ze beseft dat hij een emotionele diepgang heeft die haar altijd ontgaan is. De relatie van Sweets met stagiaire Daisy Wick (Carla Gallo) voegt ook nog een ontroerend romantisch subplot toe aan de serie.

Doodgeslagen


Sweets' inzichten bleken essentieel voor de ontwikkeling van Bones, aangezien hij een van de eersten in het team was die de romantische connectie tussen Booth en Brennan opmerkte. Hoewel het leek alsof de serie hem voorbereidde op verdere groei als schrijver en psycholoog, wordt Sweets onverwachts vermoord in seizoen 10 in de aflevering The Conspiracy and the Corpse.



Nadat hij bewijs had gevonden van een overheidsdoofpot die Booth vrijpleitte van een misdaad die hij niet had begaan, wordt Sweets doodgeslagen door een losgeslagen Navy SEAL die betrokken is bij de samenzwering. Hoewel hij erin slaagt het bewijsmateriaal in te dienen, bezwijkt Sweets aan zijn verwondingen en sterft hij voor de ogen van Booth en Brennan.

Hartverscheurend moment


Hoewel Bones veel walgelijke zaken bevatte, is de dood van Sweets een van de meest hartverscheurende momenten in de serie. Hij vertegenwoordigde het hart van het team en zijn dood komt als een schok voor de personages die nauw met hem samenwerkten. Daley geeft een emotionele vertolking die de brutaliteit van het moment weergeeft, maar de dood van Sweets voelt te abrupt aan om een authentiek plotpunt te zijn.



Zijn overlijden laat verschillende verhaallijnen onopgelost, aangezien Daisy nog zwanger is van hun kind. Het zou een interessante ontwikkeling voor de serie zijn geweest om Sweets en Booth vader te zien worden en hun ervaringen daarmee te vergelijken, maar de serie kreeg nooit de kans om deze personages naar hun natuurlijke einde te brengen.

Vervangen


Hoewel Daley terecht de serie verliet om andere kansen na te streven (vooral op het gebied van schrijven en regisseren), liet de dood van Sweets een enorm gat achter in de cast van Bones dat moeilijk opgevuld werd in de laatste seizoenen. FBI-agent James Aubrey (Boyd) werd kort na de dood van Sweets geïntroduceerd als een nieuw castlid, maar hij had niet dezelfde charme dat Daley aan de serie had toegevoegd.



Het probleem was dat Aubrey’s perspectief grotendeels overeenkwam met dat van Booth, terwijl Sweets hem juist dwong om dingen vanuit een ander standpunt te bekijken. Hoewel de nauwkeurigheid van Bones vaak ter discussie staat, voelde het psychologische perspectief afwezig in de daaropvolgende seizoenen.

Regisseur en schrijver


Hoewel Bones nooit meer hetzelfde was zonder Sweets, bleef Daley grote successen boeken na zijn vertrek uit de serie. Hij schreef samen met zijn co-schrijver Jonathan Goldstein de films The Incredible Burt Wonderstone, Cloudy With a Chance of Meatballs 2, beide delen van de Horrible Bosses-franchise en de MCU-film Spider-Man: Homecoming.



Daley en Goldstein bewezen ook getalenteerde regisseurs te zijn. Hoewel Vacation uit 2015 niet zo goed werd ontvangen, waren hun volgende films wel een succes. Zo regisseerden ze samen Game Night uit 2018 en Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves uit 2023.

Kijken?


Daley is nu misschien wel een succesvolle schrijver en regisseur, maar het teleurstellende einde van Sweets' verhaallijn voelt als een bittere afsluiting voor een van de beste personages van Bones. Wil je Daley als Sweets in Bones zien? Je kan de serie bekijken op Disney+ en Prime Video.

Lees ook
Wat een blamage! De spin-offs van deze hitseries waren een totale mislukking
Het leek een goed idee, maar deze spin-offs werden bruut gecanceld!... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Heb jij Bones helemaal gezien?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen