search
Hoe gaat het nu met 'Worf', de ijzersterke Klingon uit 'Star Trek: The Next Generation'?
Series / Specials

Hoe gaat het nu met 'Worf', de ijzersterke Klingon uit 'Star Trek: The Next Generation'?

Michael Dorn is vooral bekend door zijn rol als Worf in de 'Star Trek'-franchise.

Star Trek is een van de grootste franchises die er bestaan. In de wereld van Star Trek heb je verschillende soorten wezens en een daarvan zijn de Klingons. Een van die Klingons die te zien is in Star Trek: The Next Generation is Worf, gespeeld door Michael Dorn. Hoe gaat het nu eigenlijk met hem?

Dorn verscheen voor het eerst op het scherm in de film Rocky (1976), in een onbenoemde rol als de lijfwacht van Apollo Creed. Twee jaar later verscheen hij als gastster in een aflevering van de serie W.E.B. uit 1978. Onder de indruk van zijn werk introduceerde de producent van de serie Dorn bij een agent, waarmee hij acteur en toneelmeester Charles E. Conrad ontmoette. Dorn studeerde zes maanden bij Conrad tot hij een vaste rol kreeg in de serie CHiPs.

Star Trek


Dorns meest opmerkelijke en bekendste rol is en blijft die van de Klingon-officier Worf in Star Trek: The Next Generation. Dorn was de laatste van de hoofdrolspelers die werd gecast voor de serie en bereidde zich voor op zijn auditie door zich af te zonderen van de andere acteurs en tijdens zijn interview zwijgzaam te blijven, waarmee hij de persoonlijkheid van het personage nabootste.

Dorn speelde Worf in alle zeven seizoenen van The Next Generation, die liep van 1987 tot 1994. Zijn personage bleek zo populair bij fans dat Dorn werd toegevoegd aan de cast van de spin-offserie Star Trek: Deep Space Nine in een poging om de kijkcijfers te verhogen. Hij speelde Worf in Deep Space Nine vanaf seizoen 4 tot seizoen 7 (1995-1999).

Meeste verschijningen


Dorn heeft het record voor de meeste verschijningen van elk Star Trek-personage in de geschiedenis van de franchise. Zo verscheen Worf in vier films en 277 afleveringen van The Next Generation en Deep Space Nine.



In 2023 hernam hij na al die jaren opnieuw zijn rol als Worf in het derde seizoen van Star Trek: Picard. Dorn verscheen in zeven afleveringen, wat zijn totaal op 288 verschijningen als het personage brengt. Hij verscheen ook als Worf's voorouder, kolonel Worf, in de film Star Trek VI: The Undiscovered Country uit 1991 en regisseerde een aantal afleveringen van Deep Space Nine evenals een aflevering van Star Trek: Enterprise.

Ander werk


Naast zijn werk in de Star Trek-franchise, speelde Dorn in tal van andere films en series. Zo heeft hij stemrollen gehad als Coldstone en Taurus in de animatieserie Gargoyles (1994–1997), Kalibak en Vandal Savage in het DC Animated Universe, I.M. Weasel in I Am Weasel (1997–2000) en Captain Mozar in Teenage Mutant Ninja Turtles (2015–2016).



Hij sprak ook de stemmen in van personages in videospellen, zoals Marcus en Frank Horrigan in Fallout 2 (1998) en een Krogan-personage in Mass Effect 2 (2010). Hij had ondersteunende rollen in verschillende onafhankelijke speelfilms, waaronder Shadow Hours (2000), Lessons for an Assassin (2001) en de Santa Clause-trilogie, waarin hij een kleine rol speelde als de Sandman. Hij had ook een terugkerende rol in de serie Castle, waarin hij de therapeut speelde van de NYPD-detective Kate Beckett.

Voorlopig laatste projecten


De voorlopig laatste keer dat Dorn in een film te zien was, was in 2015 in Ted 2 waarin hij een kleine rol speelde als Rick en in 2019 was hij te horen als Ferdinand the Minotaur in de animatiefilm Wonder Woman: Bloodlines.



Op televisie was Dorn de voorbije jaren vooral te horen in verschillende animatieseries. Zo verzorgde hij de stem van het personage Thokk alias Battle Beast in een aflevering van het eerste seizoen van Invincible en was hij dat jaar, in 2021, ook te horen in de animatieserie Dogs in Space. In 2022 was hij te horen als Asar in de animatieserie Dota: Dragon's Blood.

Toekomst


De voorlopig laatste keer dat Dorn te zien was op het scherm was vorig jaar toen hij opnieuw te zien was als Worf in Star Trek: Picard. Hij had toen ook een gastrol als Sandman in de serie The Santa Clauses, die een vervolg is op de Santa Clause-trilogie.




Dorn is nog altijd actief als acteur en was eerder dit jaar te zien in de webserie Thee Third Act. Daarnaast zal hij binnenkort te horen zijn in de geanimeerde televisiefilm Relatively Super, naast Mark Hamill. Verder is hij vaak aanwezig op conventies.

Kijken?


Wil je Dorn zien als Worf? Je kan Star Trek: The Next Generation en Deep Space Nine bekijken op Netflix, Star Trek: Picard is te vinden op Prime Video. Je kan Dorn ook zien als Sandman in de serie The Santa Clauses, die te vinden is op Disney+ en je kan hem horen in Invincible, die je kan bekijken op Prime Video. De animatieseries Dogs in Space en Dota: Dragon's Blood, waarin hij ook te horen is, vind je terug op Netflix.

Lees ook
De oorsprong van de naam 'Klingon' in de wereld van het iconische 'Star Trek'!
Klingons zijn een van de meest populaire rassen in de wereld van 'Star Trek'.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen