search
Dit zijn de veruit beste horrorseries uit de jaren 90
Series / Specials

Dit zijn de veruit beste horrorseries uit de jaren 90

Hier zijn vijf van de beste horrorseries uit de jaren 90 die je moet zien.

Als je in de jaren '90 een fan was van horrorfilms, heb je waarschijnlijk ook genoten van enkele van de beste horrorseries van dat decennium. Deze series bouwden voort op het succes van horrorfilms uit voorgaande jaren en leverden wekelijks spanning, angst en bloederige scènes. Met een gebalanceerde mix van programma's voor volwassenen en enge kinderseries, was er voor ieder wat wils.

Iconen zoals Beetlejuice, Freddy Krueger en Jason Voorhees waren al bekende namen tegen de tijd dat de jaren '90 aanbraken. Het is dus geen verrassing dat enkele van de beste horrorseries van dat decennium gebaseerd waren op deze populaire schurken. Er was ook een duidelijke verschuiving naar meer sciencefiction en bovennatuurlijke horror in deze periode. Hier zijn vijf van de beste horrorseries uit de jaren 90 die je moet zien.

The X-Files


We beginnen met een serie die een mix is van sciencefiction, mysterie en wat horror en geïnspireerd werd door eerdere series met elementen van spanning, horror en sciencefiction, waaronder The Twilight Zone, Tales from the Darkside en in het bijzonder Kolchak: The Night Stalker. The X-Files werd gemaakt door Chris Carter en liep van 1993 tot 2002 gedurende negen seizoenen. De serie volgt FBI-agenten Mulder (David Duchovny) en Scully (Gillian Anderson) terwijl ze zaken onderzoeken die te maken hebben met het paranormale.

The X-Files veranderde televisie op veel manieren en was een van de populairste series van de jaren '90, wat hielp bij de lancering van de carrières van zowel Duchovny als Anderson. The X-Files werd in 2016 nieuw leven ingeblazen met een zesdelig tiende seizoen en in 2018 met een elfde seizoen van tien afleveringen. Er zijn ook twee speelfilms gebaseerd op de serie, waardoor The X-Files een van de succesvolste tv-franchises aller tijden is.

Twin Peaks


De volgende serie liep een heel stuk korter, maar werd uiteindelijk een cultklassieker. Twin Peaks werd gemaakt door David Lynch en Mark Frost en is een surrealistisch mysterydrama met enkele verontrustende horrorelementen. Het volgt FBI Special Agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) terwijl hij de moord op de middelbare scholier Laura Palmer onderzoekt in het fictieve stadje Twin Peaks, Washington. De serie is opmerkelijk vanwege zijn kenmerkende visuele stijl, eigenzinnige personages en vreemde verhaallijnen.



Hoewel de serie slechts twee seizoenen duurde, van 1990 tot 1991, heeft Twin Peaks sinds de annulering een cultstatus verworven, wat resulteerde in een briljant vervolgseizoen in 2017. Veel fans smeken nu nog steeds om meer na die beperkte serie. Twin Peaks kreeg in 1992 ook een film en er werden tal van boeken gemaakt rond de serie.

Buffy the Vampire Slayer


Heb je liever het bovennatuurlijke? Dan is de volgende serie iets voor jou. Voordat we series hadden als True Blood en The Vampire Diaries, was er Buffy the Vampire Slayer. Het werd gemaakt door Joss Whedon en liep van 1997 tot 2003 gedurende zeven seizoenen. De serie volgt Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar), een jonge vrouw die is uitverkoren om te vechten tegen vampiers, demonen en andere bovennatuurlijke wezens.



Buffy the Vampire Slayer was zowel een kritisch als commercieel succes en wordt vaak genoemd als een van de beste televisieseries aller tijden. Het succes van de serie heeft geleid tot honderden bijproducten, waaronder boeken, strips en videogames en een succesvolle spin-offserie Angel. Er was zelfs sprake van een reboot, maar dit werd in 2022 voor onbepaalde tijd op pauze gezet.

The Outer Limits


Nu hebben we onder andere Black Mirror die een van de populairste anthologieseries is waarin een mix is van horror en sciencefiction. In de jaren 60 was er toen ook al een scifi-anthologieserie, namelijk The Outer Limits. Het werd oorspronkelijk uitgezonden van 1963 tot 1965 en werd in 1995 nieuw leven ingeblazen met een gelijknamige revival.



Deze revival van The Outer Limits liep van 1995 tot 2002 gedurende zeven seizoenen en bestond uit een mix van op zichzelf staande afleveringen en doorlopende verhaallijnen, waarbij elk seizoen zich richtte op een ander thema. De serie stond bekend om zijn hoogwaardige schrijfstijl en regie en ontving tijdens de oorspronkelijke looptijd meerdere Emmy Awards en nominaties.

Nightmare Café


We eindigen met een scifi-horrorserie die heel kort liep, namelijk één seizoen dat uitkwam in 1992. Nightmare Café was een kortstondige maar intrigerende horrorserie die bestaat uit zes afleveringen. Het werd gemaakt door Wes Craven en Thomas Baum en volgde de eigenaren van een bovennatuurlijk café waar mensen naartoe gingen om hun angsten onder ogen te zien.



Robert Englund, vooral bekend als Freddy Krueger uit de A Nightmare on Elm Street-franchise, speelde de hoofdrol, wat hielp om Nightmare Café onder de aandacht te brengen. Hoewel de algehele toon van de serie die van een mystieke fantasie was, bevatte het vaak elementen van zwarte humor en horror. Helaas werd Nightmare Café na slechts zes afleveringen geannuleerd en kreeg het nooit de kans om zijn volledige potentieel te bereiken.

Kijken?


Wil je deze horrorseries zien? The X-Files kan je bekijken op Disney+ en Prime Video, Buffy the Vampire Slayer vind je terug op Disney+. Twin Peaks, The Outer Limits en Nightmare Café zijn op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar kan je wel kopen op dvd.



Lees ook
Deze mysterieuze cultserie uit de jaren 90 is nog steeds de moeite van het bekijken waard
Deze serie onderzoekt bovennatuurlijke mysteries en menselijke geheimen in een ogenschijnlijk onopvallend stadje.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen