search
Deze dystopische scifi-thriller op Netflix binge je in een weekend
Series / Specials

Deze dystopische scifi-thriller op Netflix binge je in een weekend

Een moordmysterie in een beklemmende stad waarin alle bewoners onder een microscoop liggen.

Met de opkomst van social media, naast bedrijven als Google en Amazon, wordt de zorg om het behoud van je individuele privé-sfeer ook groter. Tegen deze achtergrond is de Braziliaanse futuristische thriller Omniscient (Alwetend) gemaakt. De serie is in 2020 ontwikkeld in opdracht van Netflix en telt zes afleveringen.

Hoewel er geen tweede seizoen kwam vormt Omniscient een afgerond geheel. De serie is bedacht en geschreven door Pedro Aguilera, en geregisseerd door Júlia Pacheco Jordão en Isabel Valiante. De hoofdrollen worden gespeeld door Carla Salle, Guilherme Prates, Sandra Corveloni en Jonathan Haagensen.

Intrigerend


Omniscient is prima ontvangen door de kijkers. Op Rotten Tomatoes geeft het publiek een sterke 82%. Kijkers benoemen dat dit geen productie is met een groot budget en dat er hier en daar wat gaten in het plot zitten. Wanneer je dit voor lief neemt dan is er sprake van een spannend verhaal dat over het algemeen goed geacteerd is. Joel Keller (Decider) vermeldt dat "'Omniscient' een intrigerend onderliggend verhaal heeft, dat niet al te ingewikkeld is. Tenminste, niet in het begin".

Het verhaal van Omniscient raakt aan de vraag van de beheersbaarheid van technologie. Wanneer je alles in de gaten houdt zoals dat in de Braziliaanse stad gebeurt, hoe garandeer je dat er geen datalek komt, bijvoorbeeld? Dit soort vragen zijn vandaag de dag meer dan actueel, waarbij commerciële bedrijven, maar bijvoorbeeld ook de overheid, kijken naar manieren om de privacy-gevoelige informatie te beschermen.

Synopsis


Nina (Salle) en haar broer Gabriel (Prates) wonen in een anonieme stad in de nabije toekomst. Ze zijn onderdeel van het Systeem, wat betekent dat er letterlijk overal drones door de stad vliegen. Deze minuscule apparatuur heeft het formaat van een vlieg, maar wel met een paar haviksogen. Alles wat je doet wordt geregistreerd, waardoor de criminaliteit vrijwel tot het nulpunt is gedaald. Nina is computerprogrammeur en loopt stage bij het Omniscient, het bedrijfdat deze drones maakt. Wanneer haar vader echter vermoord wordt aangetroffen zonder dat er iemand gearresteerd wordt, besluit de jonge vrouw op onderzoek uit te gaan. Omniscient kun je bekijken op Netflix.




Lees ook
Iconische kijkcijferkanon staat nu op Netflix en verovert de top 10
De serie The Resident kun je nu helemaal op Netflix gaan kijken.... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen