search
Deze drie fantasyseries veranderden drastisch van koers na één bepaalde aflevering
Series / Specials

Deze drie fantasyseries veranderden drastisch van koers na één bepaalde aflevering

Een serie kan sterk veranderen qua verhaallijn en qua toon.

Het fantasygenre kent als voordeel dat de realiteit zoals wij die kennen anders in elkaar steekt. Zaken zoals magie en werelden met onbekende wezens creëren ruimte om te experimenteren. Dit kan goed van pas komen wanneer bijvoorbeeld een acteur een serie verlaat, of wanneer een belangrijke verhaallijn is afgerond.

Het risico dat hieraan vastzit is natuurlijk dat een dergelijke koerswijziging het begin van het einde kan inluiden. Vaak opent het echter nieuwe wegen binnen de context van het verhaal. Hieronder lees je over drie series waarin er sprake was van een dergelijke omwenteling: Merlin, Outlander en True Blood.

Uit elkaar groeien


De BBC-serie Merlin is een vermakelijk verhaal over de tovenaar Merlijn/Merlin (Colin Morgan), die in zijn jeugd aan het hof van de Britse koning Uther (Anthony Head) terechtkomt. Hij wordt de bediende van de verwende Arthur (Bradley James). Morgana (Katie McGrath) staat onder de voogdij van de koning en de drie worden vrienden. Tovenarij is streng verboden, dus moet Merlin zijn magische krachten verborgen houden. Morgana beschikt ook over magische krachten en heeft een genuanceerde kijk op magie. In aflevering 12 van het eerste seizoen, 'To Kill the King', begint het tweetal langzaam maar zeker uit elkaar te groeien. Uther laat een onschuldige man executeren op verdenking van het praktiseren van magie, wat Morgana er toe aanzet om Uther te willen doden. Uiteindelijk leiden deze gebeurtenissen tot een diepe vijandschap tussen Merlin en Morgana.

Gerelateerd nieuws


In de historische fantasyserie Outlander maak je kennis met Claire (Caitríona Balfe) in de jaren 40 van de 20e eeuw. Ze werkt als verpleegster en wordt teruggetransporteerd in de tijd. Claire komt terecht in het Schotland van de 18e eeuw, waar ze Jamie Fraser (Sam Heughan) ontmoet. Het tweetal wordt verliefd en Claire besluit haar nieuwe leven te accepteren. In de zevende aflevering van het eerste seizoen, getiteld 'The Wedding' trouwt Claire met Jamie: vanaf dat moment staat hun relatie centraal en alles wat ze doen staat is om bij elkaar te blijven.

Andere kant


True Blood heeft ook een cruciale aflevering, maar deze speelt zich af aan het einde van het derde seizoen. In "I Smell A Rat" wordt de aantrekkingskracht tussen de serveerster Sookie (Anna Paquin) en de vampier Eric (Alexander Skarsgård) expliciet gemaakt, en dit compliceert de zaken gezien Sookie's relatie met de vampier Bill (Stephen Moyer). Daarnaast krijgt Sookie eindelijk duidelijkheid over haar telepatische krachten, wat tegelijkertijd haar aantrekkingskracht tot vampiers in een andere context plaats. Ze heeft elfenbloed, wat door zijn bijzondere eigenschappen vampiers in het daglicht kan laten lopen. Dit betekent dat Sookie's verhaallijn een andere kant opgaat en ze leert wat het betekent om te zijn wie ze is.



Merlin is momenteel niet in Nederland te streamen. Je kunt de dvd-box bestellen bij diverse webwinkels. Outlander kun je zien op Netflix en True Blood is zowel op Netflix als op HBO Max te bekijken.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen