search
'The Confidante': waar willen de makers met dit verhaal eigenlijk naartoe?
Recensie

'The Confidante': waar willen de makers met dit verhaal eigenlijk naartoe?

Psychologische thriller over een vrouw die zich na de Bataclan-aanslag zonder duidelijke reden bij een hulporganisatie aanmeldt.

Regie: Just Philippot | Cast: Laure Calamy (Chris), Ava Baya (Meriyam), Arieh Worthalter (Léon), Annabelle Lengronne (Emmanuelle), Alexis Manenti (man van Emmanuelle), Anne Benoît (moeder van Chris), e.a. | Afleveringen: 4 | Speelduur: 46-55 minuten | Jaar: 2024

Op 13 november 2015 vond in het Parijse theater Bataclan tijdens een rockconcert een terroristische aanslag plaats. Diverse terroristen schoten lukraak rond, hielden mensen gegijzeld en lieten zelfmoordgordels ontploffen. Het schept hoge verwachtingen om zo'n gebeurtenis, die de wereld op zijn kop zette, te gebruiken als leidraad voor een miniserie met geprezen acteurs, maar The Confidante lost die helaas niet in.

Het verhaal van deze miniserie is weliswaar gebaseerd op deze aanslag, maar is verder volledig fictief. Centraal staat een vrouw genaamd Chris, die een achtergrond heeft in de rockmuziek. Een goede vriend van haar zou tijdens de aanslag zwaargewond zijn geraakt en dus sluit ze zich aan bij een organisatie die zich inzet voor de slachtoffers en hun naasten. Maar al snel blijkt dat Chris' verhaal van alle kanten rammelt.

Ze houdt de hele organisatie voor de gek, terwijl ze zich vol overgave in voor het goede doel inzet. Door die tegenstrijdigheid rijst de vraag waarom Chris precies de boel bedondert. Er is namelijk geen financieel gewin en niets in haar verleden wijst op een logische drijfveer.". Ook wordt Chris niet neergezet als crimineel of naar persoon. Dat het niet klopt wat ze doet is duidelijk, maar ze komt niet over als een dader. Maar evenmin als een slachtoffer.

Het is daarmee aan de kijker om het motief van Chris te raden. Zijn haar leugens puur bedoeld om zelf in de spotlights te staan? Om aandacht en medeleven te krijgen van mensen om haar heen? Om zich op een plek te positioneren waarop anderen van haar afhankelijk zijn? Het blijft bij gissen, want zelfs het slot biedt geen soelaas.

De makers falen daarmee in het creëren van een moraal. In menig serie werkt zulke onzekerheid over het hoofdpersonage uitstekend en vergroot het de betrokkenheid van de kijker, maar in dit geval zorgt het enkel voor teleurstelling en veel doelloos rondzwerven. Waar willen de makers met dit verhaal eigenlijk naartoe?

Zonde, want het acteerwerk is van hoog niveau. Zowel Laure Calamy, die de hoofdrol op zich neemt, als Arieh Worthalter, die de leider van de stichting speelt, laten een sterk staaltje acteren zien. Ook de rest van de cast stelt zeker niet teleur. Alleen aan de Engelse uitspraak van Calamy mag nog wat worden gewerkt.

Wat ook ontbreekt, is aandacht voor de aanslag. Menig kijker zal bekend zijn met de grote lijnen van deze schokkende gebeurtenis, maar veel meer kom jeer niet over te weten. Het plot draait volledig om Chris en haar leugens terwijl op het hoe en waarom van de aanslag wordt nauwelijks ingegaan. Bij gebrek aan diepgang en context op het fictieve vlak had het de makers gesierd om op zijn minst stil te staan bij de echte slachtoffers en nabestaanden, maar ook dat zit er helaas niet in.



The Confidante is te zien bij HBO Max.



Lees ook
'La Máquina': de herfst van een boksersleven
Gael García Bernal en Diego Luna schitteren in een mix van een neonoir en een boksdrama met een teleurstellend... Lees verder
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan 'The Confidante' te gaan kijken?

  • Ja

    45
    %
    1.000
    stemmen
  • Nee

    45
    %
    1.000
    stemmen

Aanbevolen artikelen