search
Deze vergeten jaren 80-serie was zijn tijd ver vooruit
Series / Specials

Deze vergeten jaren 80-serie was zijn tijd ver vooruit

De vergeten scifi-serie 'The Phoenix' uit 1982 werd al snel geannuleerd.

In de jaren 80 kwamen heel wat series uit die klassiekers zijn geworden, maar er zijn ook series die van korte duur waren en die we nu waarschijnlijk vergeten zijn. Een van die vergeten jaren 80-series was te veel vooruit op zijn tijd waardoor het na een aantal afleveringen al geannuleerd werd.

Deze serie is The Phoenix uit 1982. Judson Scott speelde de hoofdrol als Bennu van het Gouden Licht, een buitenaards wezen dat na een eeuwenlange slaap wordt gewekt wanneer hij wordt ontdekt in een oude Inca-tombe in Peru. De serie werd ongeveer een maand op de zender ABC uitgezonden.

Verhaal


The Phoenix draaide om een oud buitenaards wezen, Bennu van het Gouden Licht, die wordt ontdekt in een sarcofaag in Peru en in de 20e eeuw wordt gewekt. Bennu moet leren overleven op aarde terwijl hij zowel de Peruaanse regering, die hem als een god wil vereren, als Amerikaanse overheidsagenten, die hem willen ontleden, moet ontwijken.

Tegelijkertijd is hij op zoek naar zijn lang verloren partner Mira, van wie hij eeuwen eerder gescheiden was. Bennu is een wezen met een diepe verbondenheid met de natuur en de mensheid, en hij wordt een pleitbezorger voor sociale verantwoordelijkheid en milieubewustzijn. Hij had een breed scala aan vaardigheden, waaronder astrale projectie, telekinese en levitatie. Zijn krachten waren sterker wanneer hij zijn Phoenix-amulet droeg, die energie uit de zon haalde.

Van korte duur


Voordat de serie in première ging in 1982, werd The Phoenix voorafgegaan door een pilot-tv-film in april 1981. Daarna volgden vier afleveringen die uitgezonden werden in een maand tijd. Negen afleveringen waren gepland, maar de serie werd geannuleerd voordat de overige vijf afleveringen konden worden gefilmd.



Hoewel de serie van korte duur was, ontwikkelde The Phoenix een kleine maar trouwe schare fans, grotendeels dankzij de thema's van verlichting, milieubewustzijn en de afbeelding van een buitenaards wezen als een medelevende en wijze figuur in plaats van een destructieve indringer. The Phoenix heeft in de loop der jaren een kleine cultstatus verworven en was waarschijnlijk te ver vooruit op zijn tijd om destijds gewaardeerd te worden.

Kijken?


Zoals je kan verwachten is The Phoenix niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen