search
Deze serie moest het nieuwe 'Lost' worden: gecanceld en afgedankt na één seizoen
Series / Specials

Deze serie moest het nieuwe 'Lost' worden: gecanceld en afgedankt na één seizoen

Ondanks de waardering van zowel de critici als het publiek ging de stekker eruit.

Het iconische Lost trekt momenteel weer uitgebreid de aandacht op Netflix. Het mysterieuze verhaal over een groep overlevenden op een schijnbaar onbewoond eiland had elementen van mystery, het bovennatuurlijke en science fiction. Hetzelfde geldt voor het boek "FlashForward" van de Canadese scifi-schrijver Robert J. Sawyer.

Zijn boek werd in 2009 verfilmd als een tv-serie. Het kwam echter niet tot de geplande vijf seizoenen en FlashFoward werd na een seizoen, dat 22 afleveringen telde, gecanceld. De reden lag in dalende kijkcijfers, ondanks het feit dat de waardering op Rotten Tomatoes netjes is: de kijkers geven de serie 78%. In zijn blog legde Sawyer uit waar dingen, naar zijn idee, niet even soepel waren verlopen.

Onbekende zender


Op het oog zijn de parallellen met Lost redelijk duidelijk. Wetenschappers doen experimenten met deeltjesversnellers en vervolgens krijgt de hele mensheid een blackout die iets meer dan twee minuten duurt. Deze blackout veroorzaakt uiteraard de nodige rampen en dodelijke ongelukken. Tijdens deze globale blackout zien mensen flitsen van hun toekomst. Een groep FBI-agenten in Los Angeles krijgt de opdracht om te achterhalen wat de oorzaak is van deze gebeurtenis. Stanford Wedeck (Courtney B. Vance), Demetri Noh (John Cho) en Mark Benford (Joseph Fiennes) beginnen aan hun onderzoek, terwijl ze ook moeten leren omgaan met hun toekomstbeelden.

Spijtig genoeg daalden de kijkcijfers, waardoor de indruk ontstond dat FlashForward de belofte niet kon waarmaken. Voor een deel had dit te maken met het tijdstip waarop de serie geprogrammeerd was. In de Verenigde Staten was het tijdstip niet denderend te noemen, terwijl FlashForward in het Verenigd Koninkrijk op een minder bekende zender te zien was. Naar de mening van Sawyer hadden de makers de structuur niet zo handig vormgegeven.

Uitbreiden


Op zijn blog benoemt hij concrete redenen die ertoe bijgedragen hebben dat het eerste seizoen niet zo sterk was als het had kunnen zijn. Hij maakt hierbij de vergelijking met Lost, om duidelijk te maken wat anders had gekund. In FlashFoward is sprake van een wereldwijde ramp, maar dit wordt eigenlijk vrij makkelijk aan de kant geschoven. Alles gaat algauw weer zijn gangetje, terwijl dit in Lost duidelijk niet het geval is. Verder richtte de laatstgenoemde serie zich op een grote groep personages, terwijl FlashForward het bij een relatief kleine groep hoofdrolspelers hield. Volgens Sawyer was dit een gemiste kans, aangezien het niet in lijn is met het feit dat er wereldwijd iets schokkends gebeurd is. Ten slotte maakt de schrijver zijn derde punt en dat is dat de context nergens wordt uitgebreid. Lost speelt zich weliswaar af op een eiland, maar door flashbacks naar het verleden in de serie te verwerken werd deze nooit claustrofobisch.



Om deze redenen kreeg het verhaal niet de kans om het potentieel waar te maken en werd FlashForward volgens velen te vroeg gecanceld.

Waar te zien?


FlashForward is niet in Nederland te streamen. De dvd-box kun je echter online bestellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen