search
Niemand keek naar een van de beste series uit de jaren 2000: bijna gecanceld
Series / Specials

Niemand keek naar een van de beste series uit de jaren 2000: bijna gecanceld

In het begin vond de misdaadserie 'Breaking Bad' moeilijk een publiek.

Breaking Bad wordt nu beschouwd als een van de beste series uit de jaren 2000 en zelfs aller tijden. Het liep van 2008 tot 2013 gedurende vijf seizoenen, maar de serie kon veel eerder gestopt zijn doordat het moeite had om zijn publiek te vinden.

Breaking Bad werd gemaakt en geproduceerd door Vince Gilligan voor de zender AMC. Het was een groot succes en won tal van prijzen, waaronder 16 Primetime Emmy Awards, acht Satellite Awards, twee Golden Globe Awards en twee Peabody Awards. Na de serie kwam de prequel Better Call Saul, maar er was een kans dat die er nooit was geweest.

Verhaal


Breaking Bad, die zich afspeelt en is opgenomen in Albuquerque, New Mexico, volgt Walter White (Bryan Cranston), een onderbetaalde en ontmoedigde scheikundeleraar op de middelbare school die worstelt met de recente diagnose van longkanker.

White wendt zich tot een crimineel leven en gaat een samenwerking aan met een voormalige leerling, Jesse Pinkman (Aaron Paul), om methamfetamine te produceren en te distribueren. Hij doet dit om de financiële toekomst van zijn gezin veilig te stellen voordat hij sterft, terwijl hij zich een weg baant door de gevaren van de criminele onderwereld.

Trage start


Breaking Bad had een trage start in het vinden van zijn publiek en AMC-executives overwogen zelfs om de serie te annuleren vanwege lage kijkcijfers. Toen de serie in januari 2008 in première ging, stond het voor verschillende uitdagingen, waaronder de staking van de Writers Guild of America (WGA), die het eerste seizoen beperkte tot slechts zeven afleveringen.



Het uitgangspunt van de serie - het verhaal van Walter White, een scheikundeleraar die besluit drugs te gaan maken en verkopen nadat hij de diagnose terminale kanker heeft gekregen - resoneerde niet meteen bij het publiek.

Annuleren


AMC stond op het punt Breaking Bad na het derde seizoen te annuleren, maar veranderde van gedachten toen ze hoorden dat andere studio's interesse hadden om de serie over te nemen. Dit leidde tot een verlenging voor een vierde seizoen. Na deze bijna-annulering besloot de distributeur van de serie, Sony Pictures, een strategische samenwerking aan te gaan met Netflix om de eerste drie seizoenen te streamen voordat seizoen 4 op AMC werd uitgezonden.



Deze zet introduceerde de serie aan een veel breder publiek, wat leidde tot een aanzienlijke toename in kijkcijfers. Tegen de tijd dat seizoen 5 in première ging, was het publiek verdubbeld. Breaking Bad werd uiteindelijk een van de best bekeken series op de Amerikaanse televisie.

Better Call Saul


Doordat Breaking Bad zo'n succes werd, kwam de prequelserie Better Call Saul met Bob Odenkirk die zijn rol als Saul hernam. We kregen dit personage voor het eerst te zien in een terugkerende rol in het tweede seizoen en was vanaf seizoen drie een van de hoofdpersonages. Zou Breaking Bad na drie seizoenen gedaan zijn, was er dus een kans dat deze prequelserie er nooit kwam.



Uiteindelijk werd Better Call Saul ook een groot succes. Het liep van 2015 tot 2022 gedurende zes seizoenen en won ook tal van prijzen, waaronder twee Peabody Awards, 53 Primetime en Creative Arts Emmy Awards, 19 Writers Guild of America Awards en negen SAG Awards. Veel recensenten beschouwen het als een waardige opvolger van Breaking Bad en sommigen vinden het zelfs beter dan zijn voorganger.

Kijken?


Wil je Breaking Bad zien? Je kan de serie kijken op Netflix, net als de prequel Better Call Saul.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen