search
'El Secreto del Rio': prachtig Mexicaans drama over vriendschap, liefde en genderidentiteit
Recensie

'El Secreto del Rio': prachtig Mexicaans drama over vriendschap, liefde en genderidentiteit

Je kunt de kracht van een man hebben, maar het hart en de geest van een vrouw.

Regie: Ernesto Contreras, Alba Gil, Alejandro Zuno | Cast: Frida Sofía Cruz Salinas (Erik), Mauro Guzmán (Erik), Lisa Rivas (Paulina), La Bruja de Texcoco (Solange), ova Coronel (Ambar), Jorge A. Jimenez (Jacinto), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 33-47 minuten | Jaar: 2024

El Secreto del Rio onthult al direct in de eerste scène wat het geheim van de rivier is. Het is een gebeurtenis die Erik en Manuel allebei de rest van hun leven met zich mee zullen dragen. De twee scholieren zijn een zomer samen in een klein dorp in het Mexicaanse Oaxaca-gebied, waar Manuel logeert bij zijn oma die hem de oorspronkelijke Zapoteekse taal leert. Het is een van de fijne details die bijdragen aan de intieme en authentieke sfeer van deze serie.

Na een aarzelende ontmoetingsperiode worden Erik en Manuel (wier moeders vriendinnen zijn) gezworen vrienden. Dit tot grote ergernis van Eriks homofobe vader, die Manuel onomwonden "een kleine flikker" noemt en zijn zoon verbiedt met hem om te gaan. Gedurende de zomer ontdekt Manuel steeds meer over zijn eigen identiteit en ook wat dat bij anderen – waaronder Erik – teweegbrengt. Manuel vindt aansluiting bij een groep muxes: mannen die zich kleden en gedragen als vrouwen, een traditioneel onderdeel van de Zapoteekse cultuur. Maar aan elke zomer komt natuurlijk een einde.

El Secreto del Rio toont Manuels psychologische en fysieke reis op een integere en genuanceerde manier, maar schrikt er niet voor terug ook de weerzinwekkende reacties daarop in hun volle lelijkheid te tonen. De personages nemen geen blad voor de mond als het gaat om liefde, haat en seksualiteit. El Secreto del Rio behandelt de thema's van genderidentiteit en culturele en individuele acceptatie in al hun complexiteit. Zaken zijn zowel zwart, wit als grijs. Het zorgt voor hoofdbrekens en heftige emoties bij de hoofdpersonages, maar ook bij de kijker.

Een onbezorgde jeugd is niet weggelegd voor Manuel en Erik. Discriminatie, maar ook misbruik liggen altijd op de loer als het gaat om kwetsbare groepen in de samenleving. Manuel leert van de muxes het woord 'sicarú', wat 'dat wat mooi is' betekent. Het begrip inspireert de jongen, maar leidt ook tot akelige confrontaties. Wat mooi is, wordt begeerd en kan het slechtste in mensen naar boven halen, vooral als iemand zijn of haar eigen onzekerheid niet durft prijs te geven.

Na een sterke eerste helft zorgt het tweede deel van El Secreto del Rio zo mogelijk voor nog meer uitdieping van de persoonlijkheden en de relaties tussen de personages. In zekere zin draaien de rolverhoudingen van Manuel en Erik om. Hun plek in de maatschappij blijft er een van zoeken en proberen, maar de schuchtere Manuel lijkt steeds meer zekerheid te vinden, terwijl Erik heftig blijft twijfelen. Wat is zíjn identiteit en hoe komt hij daarachter?

De subtiele veranderingen worden minutieus en geloofwaardig weergegeven. Kinderacteurs Frida Sofía Cruz Salinas en Mauro Guzmán, die het centrale duo portretteren, zijn uitzonderlijke talenten en de rest van de cast vormt een soms harde, soms zachte, maar altijd uit het leven gegrepen entourage. Vooral Nova Coronel en La Bruja de Texcoco zetten gedenkwaardige rollen neer als de twee muxes aan wie de jongens hun vertrouwen schenken.

De warme kleuren van het dorp, de uitbundige kleding van de muxes, de wuivende velden vol windmolens en de zonovergoten rivier zorgen voor mooie beelden. El Secreto del Rio is een visueel schouwspel dat de nuances, maar ook de polarisatie van de mensen en de vraagstukken benadrukt. Dit is een van die zeldzame series die de kijker aan het twijfelen zet en nieuw inzicht geeft, niet alleen over een onderwerp waar deze al lang en breed mee bekend is, maar wellicht ook over zichzelf.

Het is knap dat een verhaal dat zich afspeelt aan de andere kant van de oceaan, in een relatief onbekende cultuur, dat weet te bewerkstelligen. Genderidentiteit vormt toevalligerwijs een van de thema's van de later deze maand uitkomende film Emilia Pérez, die zich ook in Mexico afspeelt. Het vinden van je eigen persoonlijkheid en seksualiteit is een intieme en individuele opdracht die in zekere zin ook tijds- en landsgrenzen overschrijdt.



El Secreto del Rio is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen