search
Hoe is het nu met de strenge Catelyn Stark uit 'Game of Thrones'?
Series / Specials

Hoe is het nu met de strenge Catelyn Stark uit 'Game of Thrones'?

Michelle Fairley was drie seizoenen lang te zien in 'Game of Thrones' als Catelyn Stark.

Herinner je je nog de Red Wedding-scène in Game of Thrones? Dit is een van de bekendste en belangrijkste scènes in het derde seizoen van de serie. Een van de personages die te zien is in die scène is Catelyn Stark, de vrouw van Eddard Stark en de moeder van de Stark-kinderen, gespeeld door Michelle Fairley. Hoe gaat het nu eigenlijk met haar?

Fairley begon haar carrière met kleine rollen in een aantal Britse series, waaronder The Bill, Holby City, Casualty, Inspector Morse en Lovejoy. Ze maakte haar filmdebuut in 1990 in de film Hidden Agenda en speelde daarna nog in een aantal films totdat ze haar grote doorbraak maakte in Game of Thrones.

Game of Thrones


Fairley speelde van 2011 tot 2013 de rol van Catelyn Stark in Game of Thrones. Ze verschijnt in de eerste drie seizoenen. Jennifer Ehle werd oorspronkelijk gecast als Catelyn Stark en filmde haar scènes voor de niet-uitgezonden pilot, maar vertrok uiteindelijk om familiale redenen. Fairley werd vervolgens gecast voor de rol.

Haar vertolking van Catelyn Stark kreeg veel lof van critici, waarbij velen haar optreden in de aflevering The Rains of Castamere uit seizoen drie prezen. In deze iconische aflevering van Game of Thrones, met onder andere de Red Wedding-scène, wist Fairley intense emotionele diepgang te brengen, wat haar optreden als een van de meest memorabele van de serie markeerde.

Harry Potter en andere series


In de periode dat ze in Game of Thrones speelde, nam Fairley ook de rol van Mrs. Granger over van Heather Bleasdale (die Mrs. Granger speelde in Chamber of Secrets) in de twee Harry Potter and the Deathly Hallows-films. Sindsdien heeft Fairley in tal van films en series gespeeld en bleef ze ook in tal van toneelstukken spelen, wat ze het liefste doet.



Fairley voegde zich in 2013 bij de cast van de serie Suits voor het derde seizoen, waarin ze de terugkerende rol speelde van Dr. Ava Hessington, een chemisch ingenieur en CEO van een oliebedrijf die beschuldigd werd van omkoping, en later van moord. Ze speelde ook Margot Al-Harazi in 24: Live Another Day in 2014 en verscheen als Margaret Langston in Resurrection (2014-2015).

Toneel en hoofdrollen


In 2016 verscheen Fairley in de miniserie Rebellion en een jaar later speelde ze de hoofdrol in de serie The White Princess en trad ze ook op in het toneelstuk Road. In 2018 speelde ze Cassius in het toneelstuk Julius Caesar samen met David Calder, David Morrissey en Ben Whishaw.



De voorbije jaren speelde Fairley vaak de hoofdrol in series. Zo speelde ze in 2019 de hoofdrol in de sciencefictionserie The Feed als Meredith Hatfield, is ze sinds 2020 te zien in de rol van Marian Wallace in de misdaadserie Gangs of London en verscheen ze in 2023 zowel in Queen Charlotte: A Bridgerton Story als The Gone.

Toekomst


Fairley werkte de voorbije jaren ook twee keer met een Belg. Zo verscheen ze in 2021 in de film Nobody Has To Know naast de Belgische acteur Bouli Lanners, die het ook schreef en regisseerde, en dit jaar is ze te zien in de film Small Things Like These van de Belgische regisseur Tim Mielants naast Emily Watson en Cillian Murphy.



Small Things Like These ging in première op het filmfestival van Berlijn en komt volgende maand uit in de bioscoop. Het is dus nog even wachten om Fairley te zien in de film. Daarnaast komt er een derde seizoen van Gangs of London dat er binnenkort zal zijn.

Kijken?


Wil je Fairley zien in Game of Thrones? Je kan de serie kijken op HBO Max. Je kan haar ook zien in Suits en Rebellion die te vinden zijn op Netflix, net als Queen Charlotte: A Bridgerton Story. Gangs of London kan je kijken op zowel Prime Video als SkyShowtime. En vanaf volgende maand kan je haar zien in de bioscoop in Small Things Like These.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen