search
Deze vergeten scifi-serie op Disney+ is meer dan de moeite waard
Series / Specials

Deze vergeten scifi-serie op Disney+ is meer dan de moeite waard

Joss Whedon bedacht zowel de serie zelf als de vervolgfilm die gemaakt werd.

De serie Firefly is een kruising tussen een space opera en een western, die razend populair was toen deze in 2002 voor het eerst werd uitgezonden. Het verhaal speelt zich af in de 26e eeuw, waar de bemanning op een ruimteschip leeft. Ze zijn een groep die zich feitelijk aan de marges van de maatschappij bevindt en hun kostje bij elkaar scharrelt.

Whedon is de bedenker en de schrijver van Firefly. Daarnaast produceerde hij de serie samen met Tim Minnear, en regisseerde meerdere afleveringen. De hoofdrollen worden gespeeld door Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Adam Baldwin, Morena Baccarin, Jewel Staite, Ron Glass, Sean Maher en Summer Glau.

Curieuze geschiedenis


De serie heeft een nogal curieuze geschiedenis. Firefly werd destijds uitgezonden door de Amerikaanse zender Fox en kreeg prima reacties. Op Rotten Tomatoes geeft het publiek een bijna perfecte score van maar liefst 97%. Ondanks de populariteit besloot Fox dat de stekker eruitging. Jaren later sprak Whedon over de creatieve meningsverschillen met de zender. Hogerhand vond de toon te donker en wilde liever hoofdpersonages die hoger op de maatschappelijke ladder stonden in plaats van de personages in de serie zelf.

Het eerste seizoen werd in eerste instantie niet volledig uitgezonden, aangezien Firefly van de buis werd gehaald nadat elf van de in totaal veertien afleveringen waren uitgezonden. Pas nadat de serie op dvd uitkwam konden de fans smullen van het volledige eerste seizoen. De protesten hadden op een ander terrein echter wel resultaat: in 2005 werd de film Serenity gemaakt, waarin alle hoofdrolspelers terugkeerden. Deze film vormde de afsluiting van de serie. Firefly won in 2003 een Emmy Award in de categorie Beste Visuele Effecten en wordt gezien als een productie die te vroeg geëindigd is.

Synopsis


Malcolm "Mal" Reynolds (Nathan Fillion) is de kapitein van het ruimteschip de Serenity. Dit is een schip uit de firefly-category, aangezien het de vorm heeft van een vuurvlieg. In de 26e eeuw is er op aarde een federale regering, die bestaat uit de Amerikaanse en de Chinese overheid, nadat er een burgeroorlog heeft gewoed. Sommigen van Mals bemanningsleden hebben in deze burgeroolog meegevochten, waarna ze gekozen hebben voor een bestaan aan de marges. Hun avonturen zijn met recht een mix van scifi en western, wat goed te merken was in de visuele vormgeving van Firefly en de stijl van de dialogen. Whedon zei destijds het volgende over de serie: "Er is in de toekomst weinig veranderd. De technologie is vooruitgegaan, maar de mensheid worstelt nog steeds met dezelfde problemen".



Kijk Firefly op Disney+: de vervolgfilm Serenity is te zien op Pathé Thuis.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen