search
Deze legendarische serie begon slecht, maar werd daarna een klassieker
Series / Specials

Deze legendarische serie begon slecht, maar werd daarna een klassieker

'Parks and Recreation' kreeg in het begin veel negatieve kritiek.

De serie Parks and Recreation is een van de bekendste sitcoms uit de jaren 2000 en een echte klassieker. Het liep van 2009 tot 2015 gedurende zeven seizoenen en ontving meerdere prijzen en nominaties. De serie begon echter niet goed. Zo kreeg het eerste seizoen heel wat kritiek en was er zelfs een kans dat het na één seizoen gedaan zou zijn.

Parks and Recreation werd gemaakt door Greg Daniels en Michael Schur met Amy Poehler in de hoofdrol als Leslie Knope, een opgewekte ambtenaar bij de afdeling Parken van het fictieve stadje Pawnee, Indiana. Het volgt de capriolen van de afdeling Parken van het fictief klein stadje in Indiana.

Actuele gebeurtenissen


Naast Poehler bestaat de cast van Parks and Recreation onder andere uit Rashida Jones, Aziz Ansari, Nick Offerman, Aubrey Plaza, Chris Pratt, Adam Scott, Paul Schneider, Rob Lowe, Jim O'Heir, Retta en Billy Eichner.

De schrijvers deden onderzoek naar lokale politiek in Californië voor de serie en raadpleegden stedelijke planners en gekozen ambtenaren. Ze verwerkten actuele gebeurtenissen in de afleveringen, zoals een sluiting van de overheid in Pawnee, geïnspireerd door de wereldwijde financiële crisis van 2007-08.

Serie herzien


Hoewel Parks and Recreation zeven seizoenen zou draaien en een favoriet zou worden onder fans, was het begin van de serie niet zo'n succes. Het eerste seizoen van Parks and Recreation kreeg vooral negatieve recensies van critici, waarbij het werd vergeleken met The Office, een sitcom die ook werd geproduceerd door Daniels en Schur. Parks and Recreation werd oorspronkelijk dan ook bedacht als een spin-off van The Office.



Seizoen 1 van Parks and Recreation leed onder een gebrek aan humor en slecht geschreven personages, waardoor de makers gedwongen waren grote aspecten van de serie te herzien. Zo onderging Leslie Knope grote veranderingen na het eerste seizoen, als reactie op feedback van het publiek dat het personage onintelligent en "dommig" leek.

Verschillende finale-afleveringen


Na seizoen 1 vond Parks and Recreation haar creatieve koers, maar de onzekerheid van de stroeve start bleef de serie gedurende de volledige looptijd achtervolgen. De makers waren naar verluidt op meerdere momenten voorbereid op de annulering van de serie en creëerden verschillende finale-afleveringen die konden worden ingezet als NBC de serie niet wilde verlengen.



Schur wist de onvoorspelbaarheid echter om te zetten in creativiteit, en zei in een interview met Uproxx: "Ik ben echt gaan genieten van de onzekerheid. Ik denk dat het goede ideeën oplevert." Uiteindelijk voelden de makers dat ze de verhalen van Leslie Knope en de afdeling Parken van Pawnee volledig hadden verkend en werkten ze samen met NBC om de serie in 2015 te beëindigen.

Breed geprezen


De herziening van de toon en het format na het eerste seizoen was een goede zet, want het tweede seizoen en de daaropvolgende seizoenen werden breed geprezen. Zo ontving Parks and Recreation meerdere prijzen en nominaties, waaronder 14 Primetime Emmy Award-nominaties, een Golden Globe Award voor Poehler's acteerprestatie en een nominatie voor de Golden Globe Award voor Best Television Series - Musical or Comedy.



Parks and Recreation is sindsdien een klassieker geworden. De serie is op dit moment niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd of blu-ray.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen