search
'The Penguin' heeft een totaal onverwachte gelijkenis met 'House of the Dragon'
Series / Specials

'The Penguin' heeft een totaal onverwachte gelijkenis met 'House of the Dragon'

Deze cruciale verhaallijn lijkt frappant veel op het plot van de populaire fantasyserie.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Het veelgeprezen gangsterdrama The Penguin is inmiddels op de helft. Oswald "Oz" Cobb (Colin Farrell) speelt het machtsspel als geen ander om zijn ambitie waar te maken: de ultieme misdaadkoning worden van Gotham. Op zijn pad vindt hij een geduchte tegenstander, die ook troonpretenties heeft na de dood van Carmine Falcone (John Turturro/Mark Strong).

Wat opvalt, is een verhaallijn die sterk doet denken aan Rhaenyra Targaryen (Emma D'Arcy) in Game of Thrones. Ook in The Penguin zien we dat de 'koning' de voorkeur geeft aan zijn dochter boven zijn zoon. Carmine moest weinig hebben van zijn zoon Alberto (Michael Zegen) en had een sterke voorkeur voor zijn dochter Sofia (Cristin Milioti). Een belangrijk verschil met House of the Dragon is echter het feit dat Sofia werd verraden door haar eigen vader, wat uiteindelijk haar zucht naar wraak in gang zette.

Toekomstige koningin


Tot nu toe hebben we gezien dat Oz inzet op het vernietigen van de twee grootste misdaadfamilies in Gotham: de overgebleven Falcone's en de Maroni's. Oz wil hierbij twee vliegen in een klap slaan. Hij zet Sofia namelijk in om af te rekenen met de concurrerende gangsterfamilie, vanuit de achtergrondgedachte dat deze twee groepen elkaar zullen vernietigen. Hij blijkt zich echter vergist te hebben wat Sofia's kracht en doorzettingsvemogen betreft.

Sofia heeft het nodige weg van Rhaenyra Targaryen. Net als de Westerosi prinses komt ze uit een machtige familie en wordt niet helemaal voor vol aangezien omdat ze een vrouw is. In The Penguin kiest Carmine in eerste instantie echter voor zijn dochter in plaats van voor zijn zoon Alberto. De laatstgenoemde is een feestbeest en vormt een sterk contrast met de professionele Sofia. Deze zet doet denken aan koning Viserys (Paddy Considine), die tegen de gebruiken inging en Rhaenyra als toekomstige koningin koos.

Grimmige wending


De gelijkenis neemt vanaf dit punt echter een grimmige wending. Carmine verraadde namelijk zijn dochter, aangezien ze hem niet voldoende had geïnformeerd naar een journalistiek onderzoek naar verdachte overlijdensgevallen in zijn nachtclub. Hij strafte Sofia door haar een aantal moorden in de schoenen te schuiven, waardoor ze in het Arkham Psychiatrisch Ziekenhuis belandde. In The Penguin zien we haar na haar vrijlating, nadat ze tien jaar in de inrichting heeft doorgebracht. Waar Sofia eerder een goed bestuurder wilde zijn, heeft de tijd in Arkham haar tirannieke kant in haar losgemaakt. Ze zet haar eerste stappen op het pad van de wraak en is vastbesloten om haar troon op te eisen.



Je kunt The Penguin bekijken op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen