search
'Nautilus': avontuurlijk kostuumdrama op zee
Recensie

'Nautilus': avontuurlijk kostuumdrama op zee

De prachtige aankleding kan het magere verhaal niet naar een hoger niveau tillen.

Regie: Michael Matthews, Ben C. Lucas, Isabelle Sieb | Cast: Shazad Latif (Nemo), Georgia Flood (Humility), Céline Menville (Loti), Arlo Green (Turan), Kayden Price (Blaster), Tyrone Ngatai (Kai) e.a.| Afleveringen: 10 | Speelduur: 44-55 minuten | Jaar: 2024

Een Brits kostuumdrama dat zich eens niet in een paleis afspeelt: dat klinkt vernieuwend en schept de nodige verwachtingen. Nautilus speelt zich namelijk, zoals de titel al doet vermoeden, vooral in en op zee af. De serie combineert de Britse kolonisatie van India met een mythisch onderzeeverhaal. Deze delen lopen naadloos in elkaar over, wat resulteert in een avontuurlijk verhaal met een vleugje fantasy. Maar echt beklijven doet het niet.

Gigantische zeedieren en de Britse Oost-Indische Compagnie maken het kapitein Nemo en zijn bemanning niet makkelijk op hun reis naar de schat van een overleden prinses. Deze reis maken ze met de gekaapte Nautilus, een onderzeeër die Nemo zelf mee hielp bouwen – met voorbedachten rade. Die onderzeeër ziet er prachtig en futuristisch uit, met sierlijke afwerkingen en een walvisachtige vormgeving. Ook bij de kostuums zijn kosten noch moeite gespaard en de spannende muziek maakt het geheel compleet.

Nautilus mag dan een lust voor het oog zijn, het verhaal is maar zozo. Het middenstuk is wat langdradig en het duurt net even te lang tot er een climax komt, die vervolgens echt te weinig aandacht krijgt. Ook is het een ware misser dat de centrale romance nauwelijks wordt uitgewerkt omdat de achtergronden van de personages niet worden uitgediept. Dit verhaal had echt meer 'body' mogen en kúnnen hebben.

Helaas laten ook de visuele effecten en de geloofwaardigheid te wensen over. Nemo en zijn vrienden winnen het met gemak van tegenstanders in veel grotere getale en het neppe spat zo nu en dan van het scherm. Avontuurlijk is het allemaal wel, maar de vechtscénes en stunts zijn niet echt overtuigend. Het ligt er allemaal behoorlijk dik bovenop en komt nogal nep over. Hier had best wat meer aandacht aan mogen worden besteed. Gezien de periode had in dit avontuur best wat meer bloed mogen vloeien.

Het plot is dus niet erg sterk, maar het acteerwerk is, buiten de vechtscénes om, gelukkig wel van prima niveau. Shazad Latif komt als Nemo krachtig, wijs en zelfstandig over, maar ergens toch ook bescheiden, wat perfect past bij een Indiase prins die zich verzet tegen de Britse kolonisators. Ook Georgia Flood weet Humility, een eigenzinnige en zelfstandige Britse prinses, heel overtuigend neer te zetten.

Het verhaal stopt nogal abrupt, met een einde dat zo open is dat het onaf voelt. Er mist iets. Iets van uitleg of een duiding van hoe het nu verdergaat met Nemo en de bemanning van zijn onderzeeër. Hoewel de een-na-laatste aflevering duidelijk richting een slot werkt, ontbreekt die in de laatste aflevering volledig.



Nautilus is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen