search
Stephen Kings grootste schurk is bij vrijwel niemand bekend, maar staat centraal in zijn werk
Series / Specials

Stephen Kings grootste schurk is bij vrijwel niemand bekend, maar staat centraal in zijn werk

De iconische schrijver heeft een huiveringwekkend personage gecreëerd, over wie echter voornamelijk wordt gefluisterd.

In zijn rijke carrière heeft horrormeester King een legioen aan fans weten te verzamelen. In tientallen boeken en korte verhalen komen vele types slechteriken voorbij, en dus ook in de achtdelige 'Donkere Toren'-boekenserie, die door King als zijn magnum opus wordt gezien. De parallelle werelden (multiversum) in deze boekenreeks vormen de bredere context voor de rest van zijn oeuvre.

Menigeen ziet Randall Flagg, een duivels figuur afkomstig uit de wereld van 'De Donkere Toren' als het ultieme kwaad in Kings werk, maar dit is een misvatting. De multidimensionale demon de Scharlaken Koning is Randalls leider en de grootste gruwel die je je maar kunt bedenken.

Enige doel


De Scharlaken Koning is een oeroud wezen en te vergelijken met de wezens uit het werk van Lovecraft en enigszins vergelijkbaar met Pennywise ('HET'), maar vele malen sterker. Zo manipuleert hij Pennywise om de gevaarlijke oerenergie te gebruiken, ook wel bekend als de Doodslichten. De Koning zelf is geboren uit de 'oersoep', waar alle werelden uit ontstaan zijn, en is een wezen met vermogens die de krachten van alle andere duivelse figuren ver te boven gaan. Zo kan hij in verschillende werelden tegelijk aanwezig zijn en de wil van de massa beïnvloeden. Zijn bekendste dienaar is Randall Flagg, maar daarnaast heeft hij diverse andere personages uit het werk van King in zijn macht, zoals bijvoorbeeld Kurt Barlow ('Bezeten Stad') en Atropos ('Insomnia'). Zijn tentakels blijken overal aanwezig, ook al valt dit misschien niet op. Het feit dat de Scharlaken Koning voornamelijk op de achtergrond opereert is maakt hem dus alleen maar enger.

In Kings werk wordt de Scharlaken Koning niet bijster vaak genoemd en maakt hij zeer zelden zijn opwachting. Het is eerder zo dat er in bedekte termen aan hem gerefereerd wordt. In 'Bezeten Stad' is bijvoorbeeld een vage verwijzing te vinden wanneer Moeder Abigail zegt dat "Randall Flagg en Satan elkaar kennen". Dit citaat laat al zien dat vooral zijn bekendste dienaar, Randall Flagg, op de voorgrond treedt in Kings werk. Ook Randall Flagg is een bovennatuurlijk wezen, met verwoesting als zijn enige doel. Hij heeft onder andere het vermogen van profetie en kan individueel menselijk gedrag en het gedrag van dieren beïnvloeden. Hij is een fascinerend figuur met meerdere namen en gezichten. Fans begrijpen maar al te goed dat de Man in het Zwart, Marten Broadcloack en Walter o'Dim stuk één en dezelfde persoon zijn. Randall maakte voor het eerst zijn opwachting in 'De Beproeving' en 'Ogen van de Draak'.

Achter de schermen


In de 'Donkere Toren'-serie wordt echter duidelijk dat Randall niet degene is die aan de touwtjes trekt. Door het bestuderen van de zwarte kunsten wordt Randall zo goed als onsterfelijk en trekt hierdoor de aandacht van de Scharlaken Koning, die zijn meester wordt. De Scharlaken Koning is nooit menselijk geweest, terwijl Randall ooit als mens is geboren. Verder zijn de ambities van de Scharlaken Koning dusdanig dat Randall hier maar zwak bij afsteekt. Randall opereert lokaal, maar de Scharlaken Koning wil letterlijk alle werelden verwoesten en vervolgens een nieuwe wereld creëren, die zich kenmerkt door chaos en vernietiging. Het feit dat deze gruwelijke demon achter de schermen alles bestuurt maakt hem tot de centrale schurk in het gehele oeuvre van Stephen King.

Spoilervrije uitleg:



The Dark Tower is via Prime Video te koop, zodat je voor jezelf kunt beslissen waarom de kijkers op Rotten Tomatoes ook alweer 27% geven.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen