search
‘English Teacher': gevat commentaar op de verloedering van het Amerikaanse scholensysteem
Recensie

‘English Teacher': gevat commentaar op de verloedering van het Amerikaanse scholensysteem

Een verrassend integere kijk achter de schermen bij docenten in een snel veranderende wereld.

Regie: Jonathan Krisel, Brian Jordan Alvarez, Kathryn Dean | Cast: Brian Jordan Alvarez (Evan Marquez), Stephanie Koenig (Gwen Sanders), Sean Patton (Markie Hillridge), Carmen Christopher (Rick), Jordan Firstman (Malcolm), e.a. | Afleveringen: 8 | Speelduur: 22-25 minuten | Jaar: 2024

In de VS worden docenten op het lager en voortgezet onderwijs constant ingedamd, door vijandige situaties tussen docenten en bezorgde (lees: overmoedige) ouders. Juist op dat snijpunt vond Brian Jordan Alvarez zijn inspiratie voor de serie English Teacher. In acht afleveringen legt hij de rariteiten binnen het Amerikaanse schoolsysteem bloot, vanuit het oogpunt van een vaak gedemoniseerde groep docenten.

Elke van die afleveringen heeft een eigen thema. Zo zijn er gala's en kampeeruitstapjes met de klas, waarbij iedere keer duidelijker wordt dat de docenten zich in vergelijkbare perikelen begeven als de studenten. Ze worden (soms onbeantwoord) verliefd op elkaar, roken stiekem wiet en worden om de haverklap naar de conrector gestuurd vanwege hun acties. Het is een fijne verademing en vermenselijking van docenten die in series veelal als ontoenaderbare allesweters worden afgebeeld.

English Teacher bouwt in die zin voort op Abbott Elementary. Ook in die serie stond de invloed van de politiek op kleine, alledaagse zaken centraal, alleen dan met het decor van een basisschool. En waar Abbott Elementary zich veelal richtte op de klassenongelijkheid bij openbare scholen, speelt English Teacher meer in op lhbtqia+-onderwerpen.

Zo komt een decennia oude schooltraditie voorbij waarbij cheerleaders zich voordoen als voetballers en de voetballers een cheerroutine opvoeren. Waar de hele school (inclusief de docenten) dit ziet als een lollige traditie, beschouwen geradicaliseerde ouders dit tafereel plots als pro-trans, waarmee het inzet wordt van een politiek machtsspel.

Hoewel bedenker, schrijver en hoofdrolspeler Brian Jordan Alvarez een erg goede acteerprestatie neerzet, steelt zijn collega Carmen Christofer geregeld de show. Of het in oneliners, of perfect getimede opmerkingen zit: zijn aanwezigheid op beeld belooft gelijk veel goeds. Ook de rest van de cast is ijzersterk en vult elkaar aan waar nodig. Met de diversiteit van deze cast brengt English Teacher erkenning voor ieder.

Maar er wordt ook genoeg aandacht besteed aan de ontwikkeling van personages. Waar dat normaal over veel verschillende afleveringen en seizoenen zou gaan, heeft English Teacher in het eerste seizoen al een ambitie om de docenten volwaardig uit te diepen. Dit voelt niet geforceerd en verandert ook op logische wijze mee met het verhaal. Hierdoor is de spanningsboog over het geheel constant en aangenaam.

English Teacher schakelt constant tussen twee snelheden: die van een klassieke sitcom en het moordende tempo van de TikTok-generatie. Deze afwisseling werkt zeker niet altijd even goed, maar is een waardige poging tot het vernieuwen van het komediegenre, hoe minimaal ook.



English Teacher is te zien bij Disney+.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen