search
'The Devil's Hour' seizoen 2': de intrige blijft, de verwarring ook
Recensie

'The Devil's Hour' seizoen 2': de intrige blijft, de verwarring ook

De Britse bovennatuurlijke thriller geeft in haar tweede seizoen antwoorden, maar roept tevens nieuwe vragen op.

Regie: Johnny Allan, Shaun James Grant | Cast: Jessica Raine (Lucy Chambers), Peter Capaldi (Gideon Shepherd), Nikesh Patel (Ravi Dhillon), Alex Ferns (Nick Holness), Meera Syal (Dr. Bennett), Benjamin Civers (Isaac Chambers), Barbara Marten (Sylvia), Saffron Hocking (Sam Boyd), e.a. | Afleveringen: 5 | Speelduur: 53-69 minuten | Jaar: 2024

Bij het eerste seizoen van The Devil's Hour was al wel duidelijk dat je je kop er goed bij moest houden, maar die moeite werd uiteindelijk door de bovennatuurlijke Britse thriller beloond. Nu twee jaar later het tweede seizoen klaarstaat om te worden bekeken bewijzen de diverse recapfilmpjes op YouTube maar weer eens hun nut. Want hoe zat het ook alweer?

Er was een reden dat sociaalwerker Lucy Chambers elke nacht om 3:33 uur, het duivelsuur, wakker werd. Er was ook een reden dat haar zoontje Isaac dingen zag die er niet waren. Er was een reden dat seriemoordenaar Gideon Shephard misschien toch niet zo slecht was als we aanvankelijk dachten. En er was een reden dat Lucy een overdaad aan déjà vu's ervoer.

Alles draaide om een gegeven dat de slotaflevering eindelijk uitlegde: Shepherd heeft het vermogen om steeds weer te worden herboren met volledige kennis en herinneringen van zijn vorige levens. Zijn voornaamste doel: voorkomen dat er mensen vermoord of verkracht worden. Lucy heeft een soortgelijke gave, maar herinnert zich nog niet alles. Maar hoe mooi zou het zijn als je fouten uit het verleden ongedaan kon maken?

De eerste aflevering van het seizoen twee lijkt op zichzelf te staan, maar sluit naadloos aan bij het vorige seizoen en de daarin getoonde alternatieve werkelijkheden. Het huis waarin Lucy en de zonderlinge Isaac woonden blijkt – we zagen het al eerder – te zijn betrokken door een ander gezin. Lucy is in dit leven geen sociaalwerker maar een politierechercheur die steeds meer naar collega Ravi toegroeit. De brand waarmee het eerste seizoen eindigde komt ook weer terug, waarmee de eerste nieuwe aflevering feitelijk al het voorgaande zowel afrondt als samenvat.

Geklooi met tijdslijnen en alternatieve werkelijkheden levert vaak riskante toestanden op. Ook hier dreigt dit gevaar wanneer twee parallelle scenario's voor Lucy en Ravi worden gepresenteerd. In het ene scenario is Lucy gestopt als jeugdwerker en woont ze met Isaac in de bossen, in het andere is ze rechercheur en heeft ze een relatie met Ravi. In beide gevallen heeft een mysterieuze man in een gele hoodie een speelgoedwinkel opgeblazen, waarbij zeventien slachtoffers zijn gevallen. Ook nu weer speelt Gideon op de achtergrond een cruciale rol.

In de hoofdverhaallijn zijn Ravi en zijn nieuwe partner Sam op zoek naar Gideon, terwijl deze gezochte crimineel samen met Lucy de bomaanslag probeert te voorkomen. Gelukkig zijn de tijdlijnen enigszins uit elkaar te houden door het verschil in haar- en baarddracht, want anders was dit tweede seizoen niet te doen geweest. Wel kampt de serie weer met het euvel dat het verstand van de kijker overuren maakt, wat ten koste gaat van de emotionele betrokkenheid bij de personages.

Maar ook ditmaal dwingen het sterke acteerwerk en de onnavolgbare gebeurtenissen tot doorkijken. Er wordt voortdurend teruggegrepen op gebeurtenissen en personages die we twee jaar (in ons land: een jaar) geleden al eens te zien kregen. Toch zit alles razendslim in elkaar. Zo zien in de speelgoedzaak een stuk speelgoed dat we eerder in Isaacs kamer voorbij zagen komen. Het lijkt haast of beide seizoen achter elkaar zijn opgenomen, maar de jonge acteur die Isaac speelt is toch echt ouder geworden.

Om de boel helemaal complex te maken zien we nog meer tijdslijnen. Maar zodra je berust in de gedachte dat alles wel zal worden uitgelegd, kijkt het allemaal een stuk relaxter. Dat laat niet onverlet dat The Devil's Hour voor sommigen te veel vaag- en onduidelijkheden zal opleveren, ook in de slotaflevering. Er is inmiddels een derde seizoen aangekondigd, maar er zijn ook alweer de nodige theorieën en uitlegfilmpjes online verschenen.



The Devil's Hour is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen