search
'The Lincoln Lawyer' seizoen 3: balanceert tussen levensechte dilemma's en gladde postercriminelen
Recensie

'The Lincoln Lawyer' seizoen 3: balanceert tussen levensechte dilemma's en gladde postercriminelen

Wat zal het halen: de strijd voor rechtvaardigheid of de drang om te winnen?

Regie: Alonso Alvarez-Barreda, Ben Hernandez Bray, Antonio Negret, e.a. | Cast: Manuel Garcia-Rulfo (Mickey Haller), Becki Newton (Lorna Crane), Angus Sampson (Cisco Wojciechowski), Jazz Raycole (Izzy Letts), Yaya DaCosta (Andrea Freeman), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 44-57 minuten | Jaar: 2024

Wie herinnert zich nog de ex-verslaafde hunk uit Californication die worstelde met co-ouderschap, ex-geliefden en een comebackcarrière? Advocaat Mickey Haller is in feite de corporate versie van Hank Moody, met als verschil dat deze advocaat zich een stuk beter uitdost. Met zijn pak, das en aktentas raast hij door een corrupt Los Angeles in een blauwe Lincoln Continental uit 1963.

Het derde seizoen van The Lincoln Lawyer werpt weer nieuwe morele dilemma's op. Is vijfentwintig procent commissie vragen aan escorts in ruil voor veilige online afspraken eigenlijk virtueel pooierschap? En is het acceptabel om een Mexicaanse kartelbaas te steunen om een onschuldige cliënt vrij te spreken? Maar vooral de keuzes buiten de rechtszaal – binnen de vier muren van het advocatenkantoor – zijn veelzeggend.

Mickey en zijn vaste medewerkers navigeren langs moorden en persoonlijke vraagstukken in hun privéleven. De serie verveelt daarmee geen moment, maar écht diep snijden doet ze niet. Daarvoor hebben de personages een iets te hoog CSI-gehalte en te weinig de rauwheid van bijvoorbeeld The Wire. De personages zijn gelukkig wél levensechter dan degene in de machopolitieseries die twintig jaar geleden welig tierden. Ze spreken namelijk niet alleen in oneliners en tonen weleens hun kwetsbare kant.

Zo heeft Izzy een conflict met haar huisbaas en moet Mickey weer toenadering zoeken bij zijn ex-vrouw en dochter. Maar sommige relaties zijn niet echt uitgediept. Mickey werkt bijvoorbeeld nog steeds samen met zijn tweede ex-vrouw Lorna alsof het een willekeurige medewerkster is. Er is geen spoor van een gezamenlijk verleden. Met een vleugje gezonde jaloezie, een sappige herinnering of een steek onder water zou deze interactie veel authentieker aanvoelen.

Ook in de rechtszaal raakt dit seizoen op verschillende momenten, maar zonder een blijvende indruk na te laten. Zo toont Mickey zich bijzonder dapper in de strijd tegen corruptie en Mexicaanse misdaadkartelfiguren. Maar één Amerikaanse waarde torent nog uit boven die strijd voor rechtvaardigheid: de drang om te winnen. Zo verschijnt een overleden personage als geest met een veelzeggende boodschap: "Mickey, je verspilt te veel energie aan jezelf straffen voor deze ongelukkige ongevallen. Terwijl je al jouw energie nodig hebt voor het winnen van deze zaak. Focus!"

Wat zal op het einde de bovenhand nemen in deze Californische metropool? Rechtvaardigheid of toch de drang naar meer winnen, meer geld en meer succes boven alles? En dat laatste gevaar maakt The Lincoln Lawyer dan toch weer griezelig echt.



The Lincoln Lawyer is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen