search
Scifi-hit 'Silo' seizoen 2 gaat bijna van start en dit is wat je kunt verwachten
Series / Specials

Scifi-hit 'Silo' seizoen 2 gaat bijna van start en dit is wat je kunt verwachten

De scifi-knaller van Apple TV+ komt met een loeispannend vervolg op het veelgeprezen debuutseizoen.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Vanaf 15 november kunnen de fans weer smullen van de verfilming van Hugh Howeys 'Silo'-trilogie (Wol, Schakel en Stof). Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst, waarin de mensheid genoodzaakt is om in een ondergrondse silo te leven. Het eerste seizoen eindigde met een indrukwekkende cliffhanger.

Het verhaal speelt zich af in 2345 en voor een goed begrip is moet een cruciale periode uit het verleden uitgelegd worden aan de kijker. Door de beperkingen van het medium televisie én de financiële mogelijkheden is het waarschijnlijk dat er bepaalde aanpassingen zullen worden gemaakt aan de structuur van de trilogie. Dit garandeert een vlot lopende verhaallijn, die tevens de complexiteit van het 'Silo'-universum goed overbrengt.

Niet realistisch


Het debuutseizoen heeft de eerste helft van het boek 'Wol' (Wool) op het scherm gebracht. Het is dus logisch dat de rest van het eerste boek in het tweede seizoen te zien is. Het tweede boek 'Schakel' (Shift) speelt zich echter voornamelijk in het verleden af. Het boek schetst een periode van ongeveer honderd jaar, vanaf 2045 tot 2145: de oorzaken en gevolgen van de nucleaire ramp worden duidelijk, evenals de hoofdverantwoordelijken voor deze gebeurtenissen. Ook wordt de connectie duidelijk tussen deze figuren uit het verleden, en het leiderschap van de silo waarin Juliette (Ferguson), drie eeuwen later, leeft. De ingenieur begeeft zich aan het einde van het eerste seizoen buiten de silo en komt erachter dat haar silo niet de enige is. Juliette maakt contact met de bewoners van de naburige silo.

Het is niet realistisch om de huidge tijdlijn van Silo, vanuit 2345, opeens te verplaatsen naar de periode 2045 tot 2145. Dit maakt het kader van de serie te groot en je hebt nu eenmaal te maken met budgetaire beperkingen. Voor een goed lopende serie is het van belang om het plot lineair te houden. Dit betekent dat de voornaamste focus op Juliette zal liggen en wat ze meemaakt wanneer ze de buitenwereld gaat verkennen. Ze leert dat ze uit silo -18 komt, terwijl silo-17, waarin ze terechtkomt, een aanzienlijk kleinere groep bewoners heeft. Van het personage Solo krijgt ze de nodige nuttige informatie en ze besluit contact te maken met Lukas (Avi Nash), in haar eigen silo, om zo op de hoogte te blijven van de plannen van Bernard (Tim Robbins).

Complexiteit


De achtergrondgeschiedenis en het waarom van de nucleaire ramp vormen een kernelement van Silo waar de serie niet buiten kan. Mede hierdoor, en de invloed van degenen die destijds verantwoordelijk waren op de huidige situatie, ligt het voor de hand dat de makers voor flashbacks kiezen. Je houdt op die manier de spanning erin, wat de kijker betrokken houdt. Ook wordt Silo hierdoor meer gefocust en compacter, zonder dat de complexiteit van het verhaal wordt opgeofferd.



Het tweede seizoen van Silo is vanaf 15 november te streamen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen