search
Deze peperdure scifi-serie uit 1979 is een van de slechtste series aller tijden
Series / Specials

Deze peperdure scifi-serie uit 1979 is een van de slechtste series aller tijden

'Supertrain' bestaat uit negen afleveringen die heel duur waren om te maken.

In de jaren 80 werden er heel wat series gemaakt rond voertuigen. Zo had je The Knight Rider die rond een auto ging en Airwolf die rond een helikopter ging. In 1979 kwam er een serie uit over een heel ander voertuig, namelijk een trein.

Die serie was Supertrain, een scifi-serie op NBC die liep voor negen afleveringen. Het speelt zich af op de Supertrain, een hogesnelheidstrein aangedreven door nucleaire energie die is uitgerust met voorzieningen die meer geschikt zijn voor een cruiseschip. Zo heeft het luxevoorzieningen zoals een zwembad, winkelcentra, een sportschool, een bibliotheek, een medisch centrum en een discotheek. Het is zo groot dat het op zeer brede rails moet rijden.

Grootschalige productie


Net als in de serie The Love Boat, gingen de verhaallijnen in Supertrain over het sociale leven van de passagiers, meestal met meerdere door elkaar lopende verhaallijnen. De meeste castleden van een aflevering waren gaststerren.

De productie was grootschalig, met enorme decors en twee hightech modeltreinen voor buitenshots. Zo was Supertrain destijds de duurste serie die ooit in de Verenigde Staten werd uitgezonden. De productie had te maken met problemen, waaronder een modeltrein die crashte. NBC betaalde 10 miljoen dollar voor in totaal drie sets treinen.

Slechte recensies


Hoewel de serie zwaar werd gepromoot tijdens het seizoen 1978-1979, ontving het slechte recensies en lage kijkcijfers. Supertrain werd in een review van Variety uit 1979 omschreven als: "Een 'Love Boat' op wielen die nog niet op het goede spoor is."



Ondanks pogingen om de serie te redden door de producent te vervangen, de cast en het genre te herwerken naar een sitcom-achtige opzet, en een verschuiving van de uitzendtijd, ging Supertrain na slechts drie maanden van de buis. NBC, dat de serie zelf had geproduceerd met hulp van Dark Shadows-producer Dan Curtis, kon zijn verliezen door de hoge productiekosten niet terugverdienen.

Rand van afgrond


Dit, samen met de Amerikaanse boycot van de Zomerspelen van 1980 (die NBC zou uitzenden, wat het netwerk miljoenen in advertentie-inkomsten kostte), bracht het netwerk bijna aan de rand van de afgrond. Om deze redenen wordt Supertrain beschouwd als een van de grootste televisiemislukkingen.



Voordat Supertrain in de VS werd uitgezonden, verkocht NBC deze direct aan de BBC, de eerste buitenlandse omroep die de serie opnam. Voor twee uitzendingen betaalde de BBC naar verluidt meer dan 25.000 dollar per uur per aflevering.

Internationale markten


De BBC was van plan om Supertrain in de herfst van 1979 uit te zenden, nadat de serie in de VS in februari zijn première had gemaakt. Door de serie aan internationale markten te verkopen, hoopte NBC zijn eigen ontwikkelingskosten te compenseren. Na het falen van de serie in de Verenigde Staten zond de BBC Supertrain echter nooit uit.



Supertrain wordt nu nog steeds beschouwd als een van de slechtste series aller tijden. Het is dan ook nergens te vinden op de verschillende streamingdiensten.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen