search
Deze epische scifi-serie op Apple TV+ werd totaal onverwacht toch een succes
Series / Specials

Deze epische scifi-serie op Apple TV+ werd totaal onverwacht toch een succes

Het epische verhaal werd door de complexiteit jarenlang als onverfilmbaar gezien.

Apple TV+ staat bekend om de hoge kwaliteit scifi-producties die de streamer laat maken. Je kunt hierbij denken aan For All Mankind, Dark Matter en Silo. Deze series worden unaniem bejubeld als een staaltje vakmanschap en hebben de reputatie van Apple TV+ als 'scifi-platform' bevestigd.

De 'Foundation'-boekenserie van Isaac Asimov wordt beschouwd als een klassieker in het scifi-genre, maar tegelijkertijd vonden velen dat dit verhaal zo goed als onverfilmbaar was. Dit was mede door de grote schaal waarop alles zich afspeelt, maar ook omdat de boeken enigszins gedateerd zijn. Asimov begon zijn beroemde werk per slot van rekening in de jaren 50. Hieronder lees je hoe Apple TV+ er in slaagde om van Foundation een succes te maken.

Veranderingen


De serie is ontwikkeld door David S. Goyer en Josh Friedman. Het tweetal had een gezonde uitdaging in het bewerken van de boeken. De oorspronkelijke drie boeken werden zoals gezegd geschreven in de jaren vijftig. Het is een serie korte verhalen over de politieke ontwikkelingen in een intergalactisch Keizerrijk, dat gedoemd is te vallen. Vervolgens wordt in de duizenden jaren daarna getoond hoe een groep mensen deze ramp zo veel mogelijk probeert te verzachten. Deze groep heeft namelijk de beschikking over wetenschappelijke methodes om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen.

De makers kozen ervoor om zich niet al te letterlijk aan het bronmateriaal te houden. De nadruk ligt in de 'Foundation'-boeken op de politieke verwikkelingen. De achtergrond hiervan is goed uitgewerkt, maar dit gold minder voor de personages zelf. Ook is het zo dat Asimovs terminologie en de opbouw van het 'Foundation'-universum enigszins is verouderd. Het zou geen verstandige keuze zijn om de gelikte, moderne visuele stijl van Apple TV+ te combineren met een verhaal dat in de jaren 50-stijl van science fiction is geschreven. Ten slotte zou het ondoenlijk zijn om al het bronmateriaal in één serie te verwerken. Asimov schreef twee vervolgboeken, die in de jaren 80 uitkwamen, en twee prequelboeken, die in de jaren 90 gepubliceerd werden. De oorspronkelijke serie, die totaal uit zeven boeken beslaat, is dus als basis gebruikt en niet zozeer letterlijk aangehouden.

Unisex


Het is vele fans opgevallen dat er weinig vrouwelijke personage voorkomen in Asimovs epische scifi-geschiedenis. Om deze reden zullen kijkers die bekend zijn met het bronmateriaal merken dat bepaalde personages vrouwen zijn, terwijl ze in de boeken mannelijk zijn. De namen hoefden niet veranderd te worden, aangezien het unisex namen zijn, zoals bijvoorbeeld Gaal Dornick en Salvor Hardin. De makers wilden hierdoor een wat gevarieerder beeld schetsen wat de personages in Foundation. Door de moderne benadering en het op waarde schatten van het bronmateriaal is Apple TV+ erin geslaagd om een voorheen onverfilmbaar verhaal op een indrukwekkende manier op het scherm te brengen.



Foundation kun je streamen op Apple TV+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen