search
'The Legend of Vox Machina' seizoen 3: dit D&D-avontuur gooit weer een Natural 20
Recensie

'The Legend of Vox Machina' seizoen 3: dit D&D-avontuur gooit weer een Natural 20

Dungeons & Dragons-fans worden getrakteerd op het derde en beste seizoen van het Critical Role-avontuur.

Regie: Karen Guo, Young Heller, Eugene Lee | Cast (stemmen): Matthew Mercer (Trinket), Laura Bailey (Vex'ahlia), Ashley Johnson (Pike), Liam O'Brien (Vax'ildan), Sam Riegel (Scanlan), e.a. | Afleveringen: 12 | Speelduur: 24-30 minuten | Jaar: 2024

Een groep professionele Amerikaanse stemacteurs organiseerde jarenlang een Dungeons & Dragons-avond waarop ze, via de tabletop RPG, avonturen beleefden als leden van het gilde Vox Machina. Dat begonnen ze te livestreamen en zo kregen ze wereldwijd een schare fans. Na een zeer succesvolle Kickstarter-campagne financierden de stemacteurs een animatieserie over hun avonturen: The Legend of Vox Machina. Het derde seizoen bewijst voor eens en altijd dat dit een fantastisch idee was.

Wie niet weet hoe de wereld van Dungeons & Dragons eruitziet, denk aan Middle-earth van The Lord of the Rings, maar dan met andere namen en wat extra rassen om copyrightschending te voorkomen. Dit is natuurlijk zeer kort samengevat; er is een vuistdik boekwerk vol regels en monsters om mee te spelen, maar om regeltjes gaat het helemaal niet in The Legend of Vox Machina. Wat telt is dat een groep vrienden aan tafel zit en met elkaar een onvergetelijk avontuur verzint en uitspeelt.

Matthew Mercer is de acteur die als DM (Dungeon Master) de andere spelers begeleidt en ze verschillende uitdagingen en vijanden voorschotelt. Af en toe hoor je hem dan ook monsters, dorpelingen en andere bondgenoten van Vox Machina inspreken. De overige stemacteurs spelen zichzelf in de animatieserie en doen dat weer uitstekend. De acteurs en hun personages zijn perfect op elkaar ingespeeld.

Dat is ook nodig, want de magische wereld van Exandria wordt nog meer bedreigd dan in voorgaande seizoenen. Een groep draken genaamd The Chroma Conclave, heeft de hoofdstad van het koninkrijk in as gelegd. Ze weten bovendien dat Vox Machina stiekem een stel artefacten verzamelt waarmee de groep hun leider, de Cinder King, voorgoed wil verslaan. Daarvoor gaan de avonturiers dit seizoen letterlijk naar de hel toe. En dat is nog maar in de eerste afleveringen!

Het leuke aan Dungeons & Dragons spelen, is dat je zo goed als alles kunt doen. Improvisatie wordt door een goede DM beloond en direct op ingespeeld. Dat zie je dan ook geanimeerd terug hier, met een verhaal dat iedere aflevering lekker uitzwenkt naar interessante zijavonturen. Er is veel meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling tussen de gildeleden, die allemaal lijken in de kast hebben verborgen. Daarbij is er ruimte voor de nodige romantiek tussen de avonturiers. Zat er in de vorige seizoenen wat licht geflirt en gebloos, nu vliegen de vonken ervan af.

The Legend of Vox Machina schuwt dan ook geen expliciet geweld en komisch overdreven gevloek. Maar deze momenten voelen zelden goedkoop aan en de meeste grove grappen zijn erg leuk bedacht. Het Kickstarter-geld van de Critical Role-fans wordt prima besteed, want de serie ziet er bijna altijd zeer mooi uit. Natuurlijk zijn de actiescènes het beste geanimeerd, maar ook de momenten met persoonlijk drama komen smaakvol in beeld.

Aan alles valt te zien dat er veel liefde in deze serie zit, niet in de laatste plaats van de stemacteurs zelf. Toch kiezen ze ervoor om hier en daar af te wijken van hun legendarische D&D-sessies. Bijvoorbeeld door sommige gebeurtenissen te stroomlijnen of bepaalde keuzes aan te passen. Misschien controversieel voor de grootste fans, maar noodzakelijk om de epische reis extra gewicht te geven. Seizoen drie wijkt het meest af van het oorspronkelijke avontuur, maar bevat ook de beste momenten uit de hele serie.

Als je onverschillig bent over fantasy en draken, gaat The Legend of Vox Machina je niet over de streep trekken. Daarvoor is het toch net wat te eigenzinnig en gevuld met zelfreferenties. Als je echter van Dungeons & Dragons houdt, dan moet je deze serie zeker eens proberen. Sterker nog, zelfs als je de Critical Role-sessies niet gevolgd hebt of de groep alleen zijdelings kent, ga je een avondje topentertainment tegemoet. De acteurs die Exandria vormgaven gooien niet alleen hoge ogen aan de D&D-tafel; dat doen ze ook met dit prachtig geanimeerde cadeautje.



The Legend of Vox Machina is te zien bij Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen